Dan sladkorne bolezni

Ob letošnjem svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo 14. novembra, bosta Center za krepitev zdravja in diabetološka ambulanta Zdravstvenega doma Idrija pripravila brezplačne meritve krvnega sladkorja in krvnega tlaka. Meritve bodo potekale v prostorih ZD Idrija.

Tema svetovnega dneva sladkorne bolezni je letos »Družina in sladkorna bolezen«

Ključna sporočila slogana so: odkrivanje, preprečevanje in vodenje sladkorne bolezni. V tem času si bomo prizadevali povečati ozaveščenost o vplivu sladkorne bolezni na družino in podporno mrežo prizadetih. Spodbujali bomo vlogo družine pri vodenju, oskrbi, preprečevanju in izobraževanju o sladkorni bolezni. Trenutno živi s sladkorno boleznijo več kot 425 milijonov ljudi. Večina teh primerov ima sladkorno bolezen tipa 2, ki jo je v veliki meri mogoče preprečiti z redno telesno dejavnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano ter s spodbujanjem zdravega življenjskega sloga. Družine imajo ključno vlogo pri spreminjanju dejavnikov tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, zato jim moramo zagotoviti izobraževanje, vire in okolje, da bi živele zdravo.

Dnevu sladkorne bolezni se pridružuje tudi ZD Idrija

Center za krepitev zdravja ZD Idrija bo tudi letos ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni pripravil brezplačne meritve krvnega sladkorja in krvnega tlaka. Meritve bodo potekale v sredo, 14. novembra, od 8. do 11. ure, v prostorih referenčne ambulante v avli ZD. Vsem obiskovalcem, ki se bodo na svetovni dan sladkorne bolezni, v sredo, 14. novembra, med 8. in 11. uro, odločili za brezplačne meritve v prostorih Zdravstvenega doma Idrija, bo rezultate naknadno preverila tudi specialistka interne medicine v ZD Idrija.

Sladkorna bolezen je vse pogostejša oblika bolezni

Sladkorna bolezen se pojavlja vse pogosteje, na kar nakazuje tudi porast bolnikov, ki zaradi sladkorne bolezni jemljejo zdravila. Zaradi staranja prebivalstva ter neugodnih sprememb v življenjskem slogu obvladovanje sladkorne bolezni zahteva usklajeno delovanje zdravstvenega sistema in socialnega okolja. Sladkorno bolezen tipa 2 lahko preprečimo ali odložimo na kasnejše obdobje, pri čemer je izjemno pomembno zgodnje prepoznavanje in pravočasno zdravljenje. Tako lahko preprečimo kasnejše zaplete v razvoju bolezni.

KategorijaObvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112