V soboto, 6. aprila, je v prostorih ZD Idrija potekala simulacija izjemnega varnostnega dogodka. Dogajal se je scenarij, v katerem je bil idrijski zdravstveni dom »tarča« strelskega napada, v reševalni akciji so sodelovale policijske enote PU Nova Gorica in ekipe nujne medicinske pomoči (NMP) ZD Idrija. V reševalni akciji je skupaj sodelovalo približno 50 ljudi.

Največji izziv predstavlja komunikacija med enotami

Dogodek AMOK je izjemen varnostni pojav, ko eden ali več storilcev brezciljno ali sistematično ubijejo oziroma poškodujejo eno ali več oseb. V ZD Idrija se je po scenariju zgodil strelski napad ene osebe na paciente in zaposlene v ambulantah, ob tem pa je več pacientov in zdravstvenega osebja v napadu podleglo poškodbam, velika večina med njimi je bila težje ali vsaj lažje poškodovanih.

Beseda »AMOK« sicer izvira iz malajske besede, ki pomeni blazno, nasilno in brezupno dejanje. Namen simulacije dogodka je bil preizkus delovanja sistema mobilnih enot v sodelovanju z drugimi intervencijskimi službami (v primeru vaje v ZD Idrija policistov, specialnih enot policije in ekipe NMP ZD Idrija) ter preverjanje usposobljenosti sodelujočih služb za ukrepanje v tovrstnih situacijah.

Akcija je bila po prvih ocenah policije in vodij enote NMP v ZD Idrija uspešna, največji izziv za sodelujoče pa je bila komunikacija med sodelujočimi ekipami.

Takšne situacije na srečo niso pogoste, vsem pa primanjkuje izkušenj

Takšne akcije v realnosti na srečo niso pogoste, zato na tem področju vsem primanjkuje izkušenj. Zato je izrednega pomena, da se tovrstne vaje izvajajo in so enote nanje pripravljene. V ZD Idrija smo nedavno kupili tudi zaščitno osebno opremo za tako imenovane razmere AMOK, vaja pa je predstavljala možnost to opremo preizkusiti (čelade, neprebojne jopiče, očala, ipd). Z vajo smo preverili tudi odziv vseh vpletenih služb (reševalcev, zdravnikov, zdravstvenega osebja) v primerih, ki so drugačni od ostalih množičnih nesreč. V teh primerih je namreč glavna policija in se morajo vsi ravnati po njenih navodilih tako, da je za vse varno. Predvsem pa se je z vajo preverilo komunikacijo med vsemi deležniki – tako znotraj ZD Idrija, kot v odnosu sodelovanja s policijskimi enotami, ki so v vaji sodelovale.

KategorijaObvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost