Zdravstveni dom (ZD) Idrija je skupaj s sodelujočimi partnerji v soboto, 25. maja 2024, med 9. in 12. uro, ponovno organiziral prireditev namenjeno promociji zdravja  – Dan zdravja 2024.

Vse od prvih prireditev (s prireditvijo smo že zakorakali v 11. leto izvedbe) so se našemu povabilu k sodelovanju odzvali številni partnerji, podjetja, organizacije in društva, med obiskovalci pa je bila prireditev vsa ta leta odlično sprejeta.

Novost letošnje prireditve je izvedba predavanj po šolah

Letošnja novost prireditve je izvedba predavanj za osnovnošolce in dijake, ki jih po šolah v mesecu maju izvaja specialistka pediatrije Tina Svetlik. »Pri delu v šolski ambulanti opažam, da najstniki vse pogosteje obiskujejo fitnes in je to tudi edina telesna aktivnost, s katero se ukvarjajo. V želji po idealu – mišičasto telo, ki ga prikazujejo mediji, in potrebi po zunanji potrditvi pa se ne zavedajo, da so za izgradnjo lepega telesa pomembna leta dela. Zato posegajo po »instant« rešitvah, kot so uporaba proteinov in drugih prehranskih dodatkov, ki pa imajo lahko negativne posledice na zdravje posameznika«, pravi Tina Svetlik, specialistka pediatrije. V želji, da preprečimo nepopravljive posledice, smo v sklopu Dneva zdravja na osnovnih šolah in gimnaziji organizirali predavanja z naslovom »Proteini in prehranski dodatki: Zakaj? Kdaj – če sploh?«.

Pri izvedbi prireditve smo ponovno sodelovali s številnimi partnerji v lokalnem okolju

Dan zdravja je letos potekal v soboto, 25. maja, na idrijskem Mestnem trgu, med 9. in 12. uro. V zadnjih desetih letih – leta 2013 smo se namreč v ZD Idrija odločili, da pristopimo k širši izvedbi prireditve – so se našemu povabilu k sodelovanju odzvali številni partnerji, podjetja, organizacije in društva, med obiskovalci pa je bila prireditev zelo dobro sprejeta. Tudi letos smo k sodelovanju povabili šole (vse šole v občinah Idrija in Cerkno, tudi Gimnazijo Jurija Vege Idrija), ICRO, s kmečko tržnico izdelkov in pridelkov, Lekarno Ljubljana, Varstveno delovni center Idrija, KS mesto Idrija, podjetja Kolektor, Hidria, Eta Cerkno, Optiko Clarus, Optiko Vogrič. Letos so se nam ponovno pridružili tudi sodelavci iz LL Viva, ki so izvajali meritve venskega pretoka in analize stopal, Policijska postaja Idrija, Center za socialno delo Idrija, v okviru ZD Idrija pa smo na sobotni prireditvi organizirali brezplačne meritve krvnega tlaka in sladkorja, predstavili programe promocije zdravja, preventivne presejalne programe, Center za zgodnjo obravnavo otrok in mladostnikov, zobozdravstveno preventivo, program prvih posredovalcev s temeljnimi postopki oživljanja, ipd.

Poskrbljeno je bilo za otroški program (pripravil ga je Mladinski center Idrija), glasbeno pa je prireditev ponovno popestril Vili Resnik, ki se z veseljem vrača na naš dogodek.

Pestrost sodelujočih dokazuje, da se v ZD Idrija trudimo vključevati v življenje in delo lokalne skupnosti na različne načine. Ob lepem vremenu je k meritvam na idrijskem Mestnem trgu pristopilo več kot 350 ljudi.

Na idrijskem Mestnem trgu je bilo živahno vse dopoldne

Osrednja prireditev Dan zdravja 2024, ki je v soboto, 25. maja, potekala na Mestnem trgu v Idriji, je ponudila pester izbor programa. Obiskovalci prireditve so si lahko brezplačno izmerili krvni sladkor, krvni tlak ter se o rezultatih meritev pogovorili z našim strokovnim medicinskim osebjem na licu mesta. Na stojnicah si je bilo mogoče ogledati predstavitev dela Centra za krepitev zdravja, zobne preventive, ambulant družinske medicine, s prikazom samopregledovanja dojk.

Pripravili smo pestre »improvizirane ambulante«, s predstavitvijo reševalnega vozila in uporabe defibrilatorja ter program izobraževanja prvih posredovalcev. Poskrbljeno je bilo za najmlajše, saj je pester program z zanimivimi delavnicami za otroke pripravil Mladinski center Idrija, s poslikavo obraza pa so jih dodatno obogatili sodelavci Lekarne Ljubljana. Na Dnevu zdravja se je bilo moč ustaviti na kmečki tržnici lokalnih izdelkov in pridelkov, za katero je poskrbela Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija.

Za glasbeno popestritev dogodka je poskrbel naš glasbeni prijatelj – Vili Resnik.

Ob tej priložnosti bi se za sofinanciranje prireditve zahvalili podjetjem Kolektor, Hidria, Eta Cerkno (EGO) in KS mesto Idrija, ki so se ponovno velikodušno odzvali prošnjam ZD Idrija ter vsem udeležencem, ki nam bodo pomagali pri izvedbi prireditve.

Vabljeni na naslednji Dan zdravja, ki bo v soboto, 24. maja 2025, na Mestnem trgu v Idriji.

Foto:

Metka Rupnik, Primorski val

ZD Idrija

KategorijaObvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost