Konec oktobra lani se je v Idriji začel peti krog slikanja žensk z mamografijo v mobilni enoti programa DORA. Mobilna enota DORA je do 17. januarja 2024 stala pred Zdravstvenim domom (ZD) Idrija. Na presejalno mamografijo so v tem času skupno povabili 1.912 žensk med 50. in 69. letom iz občin Idrija in Cerkno, slikanja se je udeležilo 85 % povabljenih žensk. Mobilna enota programa DORA se bo vrnila v Idrijo čez dve leti, predvidoma jeseni 2025.

V Idriji je bil to že peti krog slikanja – udeležba povabljenih je iz kroga v krog višja

Prvič je mobilna enota programa DORA pred ZD Idrija stala leta 2015 in nato na vsaki dve leti. Pred dvema letoma, ko je bila v Idriji zadnjič, je bilo na slikanje povabljenih 1.692 žensk. Na slikanje jih je tedaj prišlo 87 %, kar je najboljša udeležba in je presegla celo udeležbo leta 2019, ko je bila 85 %.

V mobilni enoti programa DORA, ki je tudi tokrat stala na parkirišču ob ZD Idrija, so slikanje žensk opravljali posebej za program DORA izobraženi in usposobljeni radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana, in sicer od ponedeljka do petka v dopoldanskem času. S petim krogom slikanja žensk med 50. in 69. letom iz občin Idrija in Cerkno so v mobilni enoti DORA začeli 25. oktobra lani, do 17. januarja letos pa so na mamografijo skupaj povabili 1.912 žensk. Udeležba žensk je bila ponovno zelo visoka – 85-odstotna. Podatek o številu odkritih rakov še ni na voljo, saj so ženske še v obravnavi. V programu DORA so z dosedanjo udeležbo žensk na presejalni mamografiji v Idriji zelo zadovoljni in želijo pohvaliti ozaveščenost žensk ter promocijo zdravja, ki jo izvajajo lokalni zdravstveni sodelavci.

Cilj programa DORA je zgodnje odkrivanje raka dojk

Dolgoročni cilj programa zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA je za tretjino manj smrti žensk med 50. in 69. letom zaradi raka dojk. Raka dojk v programu DORA odkrivajo z mamografijo, ki je dokazano najbolj učinkovita metoda za zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah v tej starostni skupini, s katero lahko odkrijejo raka dojk, še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni.

O pomenu programa DORA več tudi v videoposnetku.

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost