1. CEPLJENJE KME

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) je priporočeno vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki živijo ali se gibljejo na območju, kjer se pojavlja klopni meningoencefalitis.

Od leta 2019 je v Sloveniji v program cepljenja uvedeno cepljenje odraslih in otrok, in sicer za otroke po dopolnjenem enem letu starosti ter odrasle, ki v tekočem letu dopolnijo 49 let starosti. Cepljenje za to skupino se opravi s tremi odmerki cepiva, ki se plačajo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ). Iz OZZ se praviloma financira osnovno cepljenje s tremi odmerki. Tisti, ki so že prej „samoplačniško“ začeli s cepljenjem, so lahko v breme OZZ cepljeni z naslednjimi tremi odmerki. Cepljenje pripada tudi zamudnikom (otroci, rojeni leta 2016 ali kasneje ter odrasli, ki so dopolnili 49 let v letu 2019 ali kasneje in še niso prejeli treh odmerkov v breme OZZ, leto rojstva 1970 – 1974).

  • V ZD Idrija se na cepljenje lahko naročite pri referenčni diplomirani medicinski sestri ali neposredno v ambulanti vašega izbranega osebnega zdravnika oz. v nadomestni ambulanti. Otroke cepi izbrani pediater.

Cepljenje proti klopnemu KME je na voljo skozi vse leto. NIJZ priporoča, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov. V toplem delu leta, ko so klopi aktivni in je potrebna čim hitrejša zaščita, se lahko uporabijo t.i. “pospešene sheme cepljenja”.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost