V primeru nenadnega zastoja srca o življenju in smrti odloča takojšnje nudenje prve pomoči prizadetemu. V Sloveniji se vsak dan srce ustavi približno petim ljudem. Največkrat se to zgodi zunaj zdravstvenih ustanov, torej doma, na delovnem mestu ali kakem javnem mestu in je zgolj od pravočasnega ukrepanja naključnih očividcev odvisno, ali bo prizadeti preživel in kakšno bo njegovo življenje po dogodku. Če se človeku ustavi srce in mu nihče ne pomaga, umre v približno 10-tih minutah, na možganih pa se pričnejo nepopravljive okvare že po nekaj minutah. Pri zastoju srca je znanje temeljnih postopkov oživljanja (TPO) neprecenljivo, saj lahko s tem znanjem srce, ki je v zastoju vnovič poženemo in ga z uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED) tudi povrnemo v normalni ritem.

Sistem prvih posredovalcev in dostopnost do AED sta pomembna

Eden večjih izzivov  NMP na območju občin Idrija in Cerkno je razgibanost in razsežnost terena, saj ena sama intervencija pomeni odsotnost ekipe NMP iz baze za vsaj tri ure. Na tem območju živi približno 17.000 prebivalcev, poleg centralnih mest (Idrija in Cerkno) imata občini še več deset, večinoma odročnih naselij na terenu, ki meri približno 425 km2, zato je sistem prvih posredovalcev in ustrezna dostopnost do avtomatskih defibrilatorjev neprecenljivega pomena.

V Zdravstvenem domu Idrija (ZD Idrija) smo ob finančni pomoči idrijske in cerkljanske občine že v letu 2018 pričeli z izvedbo izobraževanj nudenja prve pomoči na terenu oziroma z izobraževanjem »prvih posredovalcev«. Izobraževanje izvajajo sodelavci enote nujne medicinske pomoči (NMP) ZD Idrija, ki jo vodi Tine Pavšič, specialist urgentne medicine.

Kakšna naprava je avtomatski zunanji defibrilator in kje ga lahko dobimo/najdemo v naši občini?

Avtomatski zunanji (eksterni) defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku, s pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje.

AED pred KS Idrija 1,
avtor: Oleg V. Vidmar

Tako kot prvi posredovalci lahko tudi očividci ali naključno prisotni posamezniki pripomorejo k reševanju življenj, pri tem pa je izjemnega pomena dostopnost do avtomatskih defibrilatojev (AED). Teh je v zadnjem času na Idrijskem in Cerkljanskem precej, zato so v sklopu projekta prvih posredovalcev v službi NMP ZD Idrija že pred časom pripravili interaktivni zemljevid z lokacijami večine javno dostopnih AED v občinah Idrija in Cerkno.

V Idriji dva novo dostopna AED

Mesto Idrija je v tem mesecu bogatejše za dva (2) nova javno dostopna defibrilatorja, eden je postavljen pri stadionu, drugi pa na vhodu mestne stavbe, kjer imajo prostore tudi KS mesto Idrija in ICRA, sredstva zanju (v skupni vrednosti 4.000 EUR) sta prispevala idrijska občina in ZD Idrija.

Gre za pomembno investicijo in velik korak naprej – saj samo mesto Idrija doslej ni imelo javno dostopnega defibrilatorja.

Povezava do zemljevida AED.

KategorijaObvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost