Ob letošnjem svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo 14. novembra, sta Center za krepitev zdravja in diabetološka ambulanta Zdravstvenega doma Idrija pripravila brezplačne meritve krvnega sladkorja in krvnega tlaka. Meritve so potekale v prostorih ZD Idrija.

Dnevu sladkorne bolezni se je pridružil tudi ZD Idrija

Diplomirani medicinski sestri našega zdravstvenega doma sta tako ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni izvajali meritve sladkorja v krvi in krvnega tlaka, z zdravstveno vzgojnim svetovanjem.

Meritev se je udeležilo 59 obiskovalcev, od tega 16 moških in 43 žensk. Rezultate izmerjenih vrednosti bo v prihodnjih dneh pregledala zdravnica – specialistka interne medicine, osebe pri katerih so bile izmerjene patološke vrednosti, pa bodo povabljene na kontrolne meritve v ambulanto izbranega osebnega zdravnika.

Tema svetovnega dneva sladkorne bolezni je letos »Družina in sladkorna bolezen«

Ključna sporočila slogana so: odkrivanje, preprečevanje in vodenje sladkorne bolezni. V tem času si bomo prizadevali povečati ozaveščenost o vplivu sladkorne bolezni na družino in podporno mrežo prizadetih. Spodbujali bomo vlogo družine pri vodenju, oskrbi, preprečevanju in izobraževanju o sladkorni bolezni. Trenutno živi s sladkorno boleznijo več kot 425 milijonov ljudi. Večina teh primerov ima sladkorno bolezen tipa 2, ki jo je v veliki meri mogoče preprečiti z redno telesno dejavnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano ter s spodbujanjem zdravega življenjskega sloga. Družine imajo ključno vlogo pri spreminjanju dejavnikov tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, zato jim moramo zagotoviti izobraževanje, vire in okolje, da bi živele zdravo.

Sladkorna bolezen je vse pogostejša oblika bolezni

Sladkorna bolezen se pojavlja vse pogosteje, na kar nakazuje tudi porast bolnikov, ki zaradi sladkorne bolezni jemljejo zdravila. Zaradi staranja prebivalstva ter neugodnih sprememb v življenjskem slogu obvladovanje sladkorne bolezni zahteva usklajeno delovanje zdravstvenega sistema in socialnega okolja. Sladkorno bolezen tipa 2 lahko preprečimo ali odložimo na kasnejše obdobje, pri čemer je izjemno pomembno zgodnje prepoznavanje in pravočasno zdravljenje. Tako lahko preprečimo kasnejše zaplete v razvoju bolezni.

KategorijaObvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112