Potem, ko smo se znova vrnili v ”običajne tirnice” življenja, se v ZD Idrija – tako kot smo se pred epidemijo covid –  ponovno trudimo približati zdravstvene profile tistim učencem in učenkam, ki se še odločajo o svoji poklicni poti, kakor tudi najmlajšim, ki jih delo zdravstvenih delavcev zanima od malih nog. Tako smo maja in junija svoje delo približali najmlajšim iz Vrtca Idrija in osnovnošolcem OŠ Spodnja Idrija.

Izbira poklica za vse življenje je pomembna prelomnica vseh osnovnošolcev

Kljub temu, da se je šolsko leto 2021/2022 zaključuje, se v osnovnih šolah – zlasti v zadnji triadi  –  odločajo, kakšen poklic si bodo izbrali za življenje. Med tako imenovane »poklice prihodnosti« prav gotovo sodijo tudi poklici s področja zdravstva in zdravstvene nege, za promocijo tovrstnih poklicev pa lahko veliko naredimo prav zdravstveni delavci.

V ZD Idrija se trudimo za poklice zdravstva navdušiti čim več mladih

V ZD Idrija se že vrsto let trudimo, da dejavnost in zdravstvene poklice, ki jih v organizaciji pokrivamo in za katere na trgu dela ob pomankanju vlada izjemno zanimanje, tudi na pobudo osnovnih šol predstavimo učencem, predvsem zato, da bi bila njihova odločitev o izbiri nadaljnega izobraževanja lažja. Tako smo v prvi polovici junija v naših prostorih gostili učence OŠ Spodnja Idrija ter jim skozi različne zdravstvene profile predstavili delo ZD Idrija.

V drugi polovici maja pa so nas obiskali predšolski otroci iz skupine Ježki (Vrtec Idrija, enota Prelovčeva). V vrtcu so se namreč pogovarjali o poklicih. V ZD Idrija smo jim skozi pogovor skušali predstaviti čim več poklicev, ki delujejo pod okriljem našega zavoda.

Tako otroci iz vrtca kakor osnovnošolci iz Spodnje Idrije, so si ogledali ambulanto za otroke in mladostnike, prostore fizioterapije, laboratorija, rentgena in reševalne enote.

Učence OŠ Spodnja Idrija je sprejela naša glavna medicinska sestra Zdenka Vihtelič, ki jim je skupaj z diplomirano medicinsko sestro Eriko Peternelj podrobneje predstavila zdravstvene poklice, predvsem pa poudarila »kakšnega človeka ti poklici zahtevajo. Brez empatije in želje po pomoči sočloveku v tem poklicu žal ne gre. Poklici v zdravstvu zahtevajo izjemno predanost delu, osebje je izpostavljeno napornim urnikom in da bi delo opravljali, kar se da najbolje, se je potrebno izobraževati vse življenje«. Učenci so si ob obisku ZD Idrija v nadaljevanju ogledali kako poteka delo v fizioterapiji, laboratoriju, otroški (šolski) ambulanti, svoj obisk pa zaključili s predstavitvijo dela reševalne službe.

V ZD Idrija upamo, da smo tudi zaradi predstavitve (tako vrtčevskim otrokom kot osnovnošolcem) za poklice zdravstva navdušili učence, ki se za »poklice prihodnosti« šele odločajo.

KategorijaObvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost