ZMAGOVALCI AKCIJE DRUŠTVA KVČB

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) je dan po svetovnem dnevu stranišč, v petek, 20. novembra 2015,  v Rogaški Slatini zaključilo akcijo Naj javno stranišče 2015. Letos so do septembra ocenili več kot 100 javnih stranišč po vsej državi. Zmagovalec med zdravstvenimi domovi pa je prav Zdravstveni dom Idrija.

Predstavniki društva so pregledali javna stranišča v 51 občinah, na 52 bencinskih servisih ob avtocestah in v desetih zdravstvenih domovih. V kategoriji občin je po enoletnem premoru nagrado spet osvojila Ljubljana, v drugih dveh kategorijah pa sta zmagala bencinski servis Petrol Starine v smeri Ljubljane in Zdravstveni dom Idrija.

Glavni namen akcije, ki poteka že od leta 2009, je osveščanje javnosti o potrebah ljudi s kronično vnetno črevesno boleznijo. Komisija društva pri ocenjevanju stranišč upošteva dostopnost, urejenost, označenost dostopa, število sanitarij, sanitarije za invalide in opremo.

Tudi v letošnjem letu so v sklopu vseslovenske akcije ozaveščanja javnosti »Trenutno odsoten – hvala za razumevanje« nadaljevali z ocenjevanjem javnih stranišč v zdravstvenih domovih. Med vsemi ocenjenimi je ZD Idrija od 5 točk, zbral 4,64 točke, saj imajo pacienti pri nas na voljo ločen ženski in moški del sanitarij, stranišča za invalidne osebe imamo v vseh nadstropjih, ključa pacientom ni potrebno iskati, oprema je primerna, stranišča so urejena, dostope pa imamo označene z usmerjevalnimi tablami po vseh nadstropjih. Za ZD Idrija sta se uvrstila ZD Slovenska Bistrica na 2. in ZD Radovljica na 3. mesto.

V kategoriji občin se je znova najslabše odrezal Bohinj, zato mu je društvo tako kot lani podelilo straniščno metlico. Po besedah predsednice ocenjevalne komisije Petre Leskovšek Lasetzky 21 občin – med njimi tudi občina Idrija – še vedno nima javnih stranišč, zaradi česar so jih pozvali k njihovi gradnji, za spodbudo pa so jim podelili zidak.

Akcija Društva za kronično vnetno črevesno bolezen bo potekala tudi prihodnje leto. Društvo, katerega poslanstvo je izboljšati kakovost življenja ljudi, ki se spopadajo s temi težavami, je z delovanjem začelo leta 2004, danes pa ima več kot 1170 članov.

V Zdravstvenem domu Idrija se navkljub dejstvu, da je naša primarna dejavnost izvajanje zdravstvenih storitev, zavedamo pomena urejenosti objekta, naših prostorov in okolice. Nagrada je priznanje za nazaj in obveza za naprej, ob tem pa se zahvaljujemo tudi vsem zaposlenim, zunanjemu izvajalcu (čistilnemu servisu) in pacientom, ki vsakodnevno prihajajo v prostore ZD Idrija.

KategorijaObvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112