Ob pojavu večjega števila ošpic v naši neposredni bližini opozarjamo na ukrepe

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so v novembru in decembru v Sloveniji obravnavali dva, predvidoma nepovezana, izbruha ošpic. Zabeležili so 25 zbolelih z ošpicami.

Ob pojavu večjega števila ošpic na širšem območju Poljanske doline, ki je v neposredni bližini Idrijskega in Cerkljanskega in dnevnih prehodov prebivalcev med območji (prihod na delo, družabni stiki in drugo), obstaja velika možnost stika prebivalcev na našem območju z bolniki z ošpicami. Zato posebej opozarjamo na ukrepe, ki pomagajo preprečevati širjenje te nalezljive bolezni.

Ošpice so akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero so značilni vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Ta se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato se razširi po telesu, traja 4-7 dni. Čas od okužbe do pojava prvih znakov bolezni pri ošpicah znaša okoli 10 dni, lahko pa tudi do treh tednov. Bolniki postanejo kužni štiri dni pred pojavom izpuščaja in ostanejo kužni do štiri dni po pojavu izpuščaja.

Ob sumu na bolezen ostanite doma in se posvetujte z zdravnikom po telefonu

Osebe, pri katerih se pojavijo bolezenski znaki podobnim ošpicam, morajo ostati doma in se po telefonu posvetovati s svojim osebnim zdravnikom ali dežurno službo o nadaljnjih ukrepih.

Edina zanesljiva zaščita pred to boleznijo je popolno cepljenje.

Več informacij o bolezni dobite na spletni strani NIJZ: https://www.nijz.si/sl/ospice-1

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost