V zadnjih tednih se je tudi na našem območju povečalo število bolnikov z okužbami dihal, med njimi gripo in gripi podobnimi boleznimi.

Gripa je v naših življenjih prisotna pogosteje, kot si morda mislimo. V času epidemije v Sloveniji vsak teden zboli med 3000 in 6000 ljudi. Ker tudi sami za njo verjetno zbolimo skoraj vsako leto, ni dovolj, da le prepoznamo njene znake, temveč da jo znamo tudi zdraviti in se pred njo zaščititi.

Pojavnost gripe v Sloveniji visoka

Slovenija je ena izmed štirih evropskih držav, kjer je pojavnost gripe zelo visoka, priznavajo na NIJZ-ju. Najbolj so prizadeti otroci do 14 let, število obolelih za gripo in gripi podobno boleznijo pa narašča tudi pri mladostnikih, starih od 15 do 18 let.

“Vse to se kaže v izbruhih obolevnosti v številnih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, kjer so dokazali gripo tipa A in B,” so zapisali na NIJZ. Tega, koliko otrok dejansko manjka v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ne vedo, ker tega podatka nihče ne zbira. A poročila s terena kažejo, da so v nekaterih razredih in skupinah gripa in druge viroze popolnoma zdesetkale prisotnost.

Približno po 1-3 dneh po okužbi z virusom gripe se pojavijo bolezenski znaki: mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh.

Pediatri po Sloveniji pregledajo več deset otrok na dan

Pediatri po Sloveniji pregledajo več kot 250 otrok na dan, večjo pojavnost obolenj dihal pa v teh dneh beležimo tudi na območju občin Idrija in Cerkno, kar zaznavajo pri pregledu bolnikov v Otroškem in šolskem dispanzerju ZD Idrija.

Petkrat več obolelih kot minulo sezono

Največji dvig pojavnosti gripi podobnih bolezni je v osrednjeslovenski in gorenjski regiji, najmanjši pa v mariborski in prekmurski, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V ljubljanskem Kliničnem centru je bilo denimo do konca prejšnjega tedna hospitaliziranih več kot 320 bolnikov s potrjeno gripo.

Sicer pa so gripo dokazali v 40 odstotkih vseh testiranih vzorcev. Med vzorci, ki so jih odvzeli v ambulantah primarnega zdravstva – pri pediatrih ali družinskih zdravnikih – je bilo pozitivnih 80 odstotkov vzorcev, v vzorcih iz bolnišnic pa 35 odstotkov.

V številnih lekarnah je že pred časom zmanjkalo najpogosteje predpisanega zdravila za zbijanje vročine za otroke, starejše od šestih let.

Pomembno zaščito pred gripo predstavlja cepljenje, ki ga posebej priporočamo za skupine prebivalstva, cepljenje proti gripi poteka pri izbranih osebnih zdravnikih in v ambulantah NIJZ.

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost