Svetovna liga za hipertenzijo (World Hypertension League) in Mednarodno združenje za hipertenzijo (International Hypertension Society) sta vsako leto pobudnika aktivnosti ob Svetovnem dnevu hipertenzije. Letošnje delovno geslo Svetovnega dneva hipertenzije je “Natančno si izmerite krvni tlak, nadzirajte ga, živite dlje!” s ciljem povečati ozaveščenost o zvišanem krvnem tlaku po vsem svetu in se osredotočiti na natančno merjenje krvnega tlaka.

Svetovni dan hipertenzije – 17. maja, bomo obeležili tudi v Zdravstvenem domu (ZD) Idrija, in sicer z brezplačnimi meritvami krvnega tlaka, ki jih bomo prihodnji teden – v torek, 17. in sredo, 18. maja izvajali v Idriji in Cerknem.

Dejstvo je, da je pandemija COVID-19 zadnji dve leti močno posegla v naša življenja in še dodatno obremenila že tako krhek zdravstveni sistem. V tem času je zaradi preobremenjenosti žal zastala tudi obravnava kroničnih bolezni, med katerimi je ena najpogostejših arterijska hipertenzija.

Meritve krvnega tlaka tudi v Idriji in Cerknem

V interesu ZD Idrija – tako kot vseh ostalih zdravstvenih domov in izvajalcev zdravstvene dejavnosti po Sloveniji je, dosežemo in ozavestimo čim širši krog ljudi o pomenu nespoznane in neurejene arterijske hipertenzije, ki ostaja veliko globalno breme. Na državni ravni je bilo pred pandemijo COVID-19 samo v letu 2019 ob zadnjem svetovnem dnevu hipertenzije opravljenih več kot 5000 meritev pri posameznikih, pri tem pa je bilo odkritih kar 973 posameznikov z možno nespoznano in 1100 posameznikov z nezadostno urejeno arterijsko hipertenzijo. To so številke, ki nedvomno podpirajo smisel akcije, ki se ji ob svetovnem dnevu hipertenzije pridružujemo tudi v ZD Idrija.

Pred pandemijo covida že poznano akcijo meritev bomo prihodnji teden izvedli v Idriji in Cerknem.

V torek, 17. maja, bomo brezplačno merili krvni tlak v prostorih referenčne ambulante v avli ZD Idrija, in sicer med 9. in 12. uro. V sredo, 18. maja, pa bomo v Cerknem brezplačno merili krvni tlak najprej v prostorih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Cerkno, kjer nas lahko obiščete med 9. in 12. uro. V popoldanskem času si krvni tlak lahko izmerite v prostorih mestne dnevne sobe »Pri Golitu« na idrijskem Mestnem trgu, med 16. in 18. uro.

“Natančno si izmerite krvni tlak, nadzorujte ga, živite dlje” – pridružite se naši zdravstveni ekipi na meritvah, ki bodo v torek in sredo v Idriji in Cerknem.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost