Avtomatski defibrilator

V Zdravstvenem domu Idrija (ZD Idrija) smo leta 2018 pričeli z izvedbo izobraževanj nudenja prve pomoči na terenu oziroma z izobraževanjem »prvih posredovalcev«. Izobraževanje izvajajo sodelavci enote nujne medicinske pomoči (NMP) ZD Idrija, ki jo vodi Tine Pavšič, specialist urgentne medicine.

V ZD Idrija smo doslej izvedli že 15 usposabljanj

V Pravilniku o službi nujne medicinske pomoči iz leta 2015 je zapisano, da lahko izvajalci NMP na svojem območju ugotavljajo potrebe po prvih posredovalcih, evidentirajo kandidate ter preverjajo ustreznost opravljenega usposabljanja kandidatov. Razgibano idrijsko-cerkljansko področje in oddaljeni zaselki, ki posledično pomenijo daljši dostopni čas ekipe NMP, sami po sebi kličejo po vključevanju prostovoljcev, ki so pripravljeni nuditi pomoč sokrajanom v primeru nujnega stanja. Tako smo tudi ZD Idrija leta 2018 pričeli z vzpostavljanjem mreže prvih posredovalcev.

V prvem letu aktiviranja je ob intervencijah v oddaljenih krajih dostopni čas prvih posredovalcev znašal 8 minut in 30 sekund (oddaljenost od kraja dogodka 4,2 km), ekipa NMP pa je bila ob teh intervencijah pri pomoči potrebnih v 22 minutah in 30 sekundah (oddaljenost od kraja dogodka 17,7 km).

Do danes smo izvedli 15 usposabljanj (zajeta so bila vsa prostovoljna gasilska društva obeh občin ter ena drugače organizirana enota), kar pomeni približno 250 prvih posredovalcev.

Epidemija covid-19 zahtevala prilagoditev usposabljanj

Ob prihodu epidemije covid-19 smo v zvezi z aktiviranjem prvih posredovalcev prejemali različna priporočila, soočali smo se z dilemami glede varnosti in načina posredovanja (osebna varovalna oprema, prilagojene smernice), a z aktivacijami na področju NMP Idrija skorajda nismo prekinili. Zaustavljeno pa je bilo organiziranje skupinskih izobraževanj.

Veseli spoznanje, da so prvi posredovalci navkljub prekinitvi obnovitvenih tečajev na intervencijah nudili pomoč v skladu z veljavnimi smernicami.

Prvi posredovalci

Prvi posredovalci

Z usposabljanji prvih posredovalcev nadaljujemo jeseni

Nadaljevanje obnovitvenih in tudi novih usposabljanj načrtujemo jeseni, pred tem pa smo v sredo, 15. junija, pripravili srečanje oz. predavanje »na daljavo«. Pogovorili smo se o aktualnih temah, ponovili strokovne smernice in si pogledali priporočila glede izvajanja temeljnih postopkov oživljanja v času epidemije. Vodja enote NMP v ZD Idrija, Tine Pavšič, dr. med., spec. urgentne medicine, je predstavil podatke z intervencij, pri katerih smo preko Regijskega centra za obveščanje prosili za pomoč prvih posredovalcev v oddaljenih krajih.

V letu 2021 so bili prvi posredovalci sedemkrat aktivirani v primeru nezavesti, v petih primerih so bili napoteni na intervencijo, kjer je šlo za srčni zastoj, odzvali so se tudi klicu na pomoč ob bolečini v prsih, ki je tekom intervencije vodila v srčni zastoj. V treh primerih so bili napoteni na pomoč k poškodovancem (zaustavljanje krvavitve, imobilizacija), nekajkrat pa je ekipa NMP za njihovo pomoč prosila pri prenosu obolelih in poškodovanih. Med naštetimi so intervencije, pri katerih je pomoč prvih posredovalcev odločilno vplivala na preživetje, kar je tudi smisel tovrstnega sistema.

Povezava do zemljevida AED

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost