Cepljenje covid

Pandemija covid-19 je zelo prizadela življenje in zdravje ljudi širom sveta. Cepljenje, ki po vseh cepilnih centrih (tudi v Zdravstvenem domu Idrija) poteka vse od začetka letošnjega leta, bo pripomoglo, da se bomo lahko ponovno vrnili v stare tirnice življenja.

Cepljenje v ZD Idrija poteka v skladu z državno cepilno strategijo

Pristojne vladne službe so v začetku letošnjega leta pripravile strategijo cepljenja, katere osnovni namen je zmanjšati umrljivost zaradi covid-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih, razbremeniti zdravstveni sistem, omogočiti ponoven zagon gospodarstva ter ponovno vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi ter socialno življenje in ostale aktivnosti, ki so zaradi epidemije omejene. Zato v skladu s strategijo cepljenje v Sloveniji poteka v okviru cepilnih centrov, med katerimi je tudi ZD Idrija, in glede na število odmerkov, ki jih centri tedensko prejmejo s strani države. Dejstvo je, da je glede na določila strategije, potrebno najprej cepiti skupine prebivalstva, ki so po vladni strategiji med najbolj izpostavljeni ter posameznike, ki imajo največje tveganje za težji potek in smrt zaradi bolezni covid-19 in nato v čim krajšem času doseči čim večjo precepljenost vsega ostalega prebivalstva.

Precepljenost po slovenskih statističnih regijah relativno enakomerna

Po trenutnih podatkih je precepljenost po statističnih regijah v Sloveniji dokaj enakomerna, skupaj je bilo doslej z dvema odmerkoma cepiva cepljenih nekaj več kot 5 odstotkov vsega prebivalstva, z enim pa skoraj 11. Goriška statistična regija se pri tem uvršča v sam vrh, saj je bilo doslej z enim odmerkom cepiva cepljenih 12,3, z dvema 6,5 odstotka prebivalstva, ki živi na tem območju. Tudi občini Idrija in Cerkno se pri tem uvrščata med občine z najvišjo precepljenostjo v državi.

V občini Idrija se je doslej z enim odmerkom cepilo 19, v občini Cerkno 14 odstotkov, z dvema odmerkoma 8 odstotkov prebivalcev v občini Idrija in 6 v občini Cerkno. Skupaj je sicer interes za cepljenje doslej izrazilo skorajda 4300 ljudi, kar pa predstavlja manj kot tretjino vseh prebivalcev v obeh občinah.

Lokacija za množično cepljenje pripravljena

ZD Idrija je v preteklih tednih skupaj z vodstvom idrijske občine in predstavniki Civilne zaščite Idrija že našel lokacijo, kjer bi, ob predpogoju, da država zdravstvenemu domu zagotovi zadostno število cepiv, potekalo množično cepljenje. Glede na število odmerkov, ki jih trenutno tedensko prejmemo s strani države, lahko zaenkrat organizacijsko cepljenje izvedemo kar v prostorih ZD. Še vedno sprejemamo tudi prijave na cepljenje, in sicer preko aplikacije, ki vam je na voljo na www.zd-idrija.si. Po prejemu cepiva vas bomo poklicali in se dogovorili za datum in uro cepljenja. Lahko se naročite tudi telefonsko (velja za vse, ki imate izbranega osebnega zdravnika v ZD Idrija ali ZP Cerkno). Odprta je enotna telefonska številko 05 37 34 222, kjer se lahko naročite na cepljenje vsak delovni dan, med 8. in 13. uro.

Cepljenje je enostaven, varen in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred covid-19. Ne ščiti le cepljenih posameznikov, temveč z zmanjševanjem širjenja bolezni tudi druge. Ključno namreč je, da zaščitimo svoje ter tudi zdravje naših družinskih članov, prijateljev, sosedov, znancev in sodelavcev. Cepljenje je prostovoljno, a je najboljši način, da premagamo korona virus in se vrnemo v običajne tirnice življenja.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost