Organizacija in potek dela splošnih ambulant v ZD Idrija

V Zdravstvenem domu (ZD) Idrija smo lani poleti – zaradi odsotnosti zdravnic (upokojitev, daljša porodniška odsotnost) – spremenili način nadomeščanja v ambulantah splošne družinske medicine oziroma uvedli sistem dela t. i. »nadomestne ambulante«. V letošnjem letu se bo, s spomladansko upokojitvijo še ene zdravnice, stanje dodatno zaostrilo.

Brez osebnega zdravnika bo 1.285 pacientov

Zaradi upokojitve zdravnice bo v kratkem brez opredeljenega zdravnika ostalo 1.285 pacientov v ambulantah družinske medicine. Pri tem moramo izpostaviti, da se 974 pacientov zdravnice, ki se je upokojila lani, še ni opredelilo pri drugem zdravniku. To pomeni, da bo po upokojitvi zdravnice brez zdravnika 16 % odraslih prebivalcev v občinah Idrija in Cerkno.Kaj bom zagotovili za občane, ki nimajo izbranega zdravnika ali je njihov zdravnik na daljši odsotnosti?

mag. Tomaž Glažar, direktor in strokovni vodja Miloš Simov, dr. med., spec.

  • Vsi pacienti bodo obravnavani v nadomestni ambulanti.

Na nadomestno ambulanto se pacienti lahko obrnejo s telefonskim klicem na 05 37 34 215 oziroma na info točko 05 37 34 200. Če klica iz kakršnihkoli razlogov ne bomo mogli prevzeti, bomo do konca delovnega dne pacienta poklicali nazaj.  Za storitve (naročilo napotnic, bolniških listov in receptov) pacienti lahko uporabijo e-portal »Gospodarja zdravja« na naši spletni strani.

  • Pacientove težave ali administrativne zadeve bomo vsakodnevno triažirali.

To pomeni, da se pacientom glede na zdravstvene težave določi termin za obisk v nadomestni ambulanti, ali se izvedejo administrativne storitve v najkrajšem možnem času. Prednost obravnave pacientov se določi glede na nujnost in ocenjeno resnost težav.

  • Zaposlitev novih specialistov družinske medicine.

V ZD Idrija bomo v aprilu zaposlili zdravnico družinske medicine iz tujine. Po sklepu Ministrstva za zdravje mora opraviti 11 mesečno prilagoditveno obdobje. Poleg tega imamo zaposlene 4 specializantke, ki bodo specializacijo končale v 2 do 3 letih. Predvidevamo, da se bodo zaposlile v ZD Idrija. Zaposlenega imamo zdravnika pripravnika, ki bo prav tako še v letošnjem letu vpisal specializacijo iz družinske medicine, ki jo bo predvidoma zaključil v 4 letih. V letu 2023 bomo s finančno pomočjo občin Idrija in Cerkno razpisali 2 do 3 štipendije za bodoče zdravnike, ki bodo delo dobili v ZD Idrija. Že vrsto let se trudimo, da bi prebivalci obeh občin imeli odlično dostopnost do zdravstvenih storitev.

Možnost ponovnega opredeljevanja bo predvidoma možna v letu 2024

V omejenem obsegu se bodo pacienti lahko opredelili proti koncu letošnjega leta – pri zdravnici, ki se bo vrnila s porodniškega dopusta. V večjem obsegu se bodo pacienti lahko opredelili v prihodnjem letu – pri zdravnici, ki se bo pri nas zaposlila iz tujine. Takrat bo končala s prilagoditvenim obdobjem.

Z opredeljevanjem pričela zdravnica v ginekološki ambulanti

V ginekološki ambulanti bo z opredeljevanjem pričela ginekologinja  Ana Lasič, dr. med. spec.

Za informacije o možnosti opredelitve lahko v ordinacijskem času ambulante pacientke pokličejo na telefonsko številko 05 37 34 234 oziroma pišejo na ginekologija@zd-idrija.si, kjer bodo dobile tudi vse podrobnejše informacije glede opredelitve.

Urnik dela ambulante je objavljen na naši spletni strani. Vse pacientke, ki so že bile opredeljene v ginekološki ambulanti pri Urški Eržen Rupnik, dr. med., spec., ali se želijo na novo opredeliti, vabimo k opredelitvi.

Nujna medicinska pomoč (NMP) NI nadomestilo za osebnega zdravnika

Pacienti, ki potrebujejo pomoč pri osebnem zdravniku ali v nadomestni ambulanti in po njihovem mnenju niso obravnavni takoj, pogosto obiščejo ambulanto NMP.  Njen osnovni namen je, da priskoči na pomoč, kadar je ogroženo življenje ali pa se zdravstveno stanje posameznika tako poslabša, da bi lahko bilo ogroženo. V razmerah, kakršne vladajo sedaj v našem ZD, v času ko ni intervencij, lahko pregledajo tudi kakšnega akutno obolelega pacienta. Potrebno je opozoriti, da pacienti, ki se bodo oglasili v ambulanti NMP lahko na zdravstveno storitev čakajo tudi po nekaj ur, če na triaži ugotovijo, da ne gre za nujni primer. Zdravnik ima vso pravico takšnega pacienta v ambulanti NMP tudi zavrniti.

In na koncu – najbolj pomembno

V ZD Idrija si močno prizadevamo, da bi vsi prebivalci občin Idrija in Cerkno imeli ustrezno zdravstveno oskrbo in bomo zato poskrbeli tudi za tiste, ki trenutno nimajo na razpolago svojega osebnega zdravnika. Žal z omejenimi kadrovskimi zmožnostmi trenutno ne moremo zagotoviti takšne dostopnosti,  kot so je bili naši pacienti vajeni doslej. Za boljšo dostopnost lahko poskrbijo tudi pacienti, in sicer tako, da se po nepotrebnem ne obračajo na zdravstveno pomoč. Seveda so vsi dobrodošli, ko menijo, da to pomoč potrebujejo.

O nas so poročali:

Delo, članek 28. 3. 2023, avtorica Anja Intihar

Idrija.com, članek 28. 3. 2023

Televizija Slovenija, RTV Slovenija, Barbara Renčof

Primorski val, 29. 3. 2023, Maja Vojska

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost