V Zdravstvenemu domu (ZD) Idrija se vsako šolsko leto potrudimo, da devetošolcem in mlajšim generacijam predstavimo zdravstvene poklice. Takšna predstavitev je v prostorih ZD Idrija potekala nedavno, ko smo pri nas sprejeli učence in učenke Osnovne šole (OŠ) Idrija in nato še OŠ Spodnja Idrija.

Izbira poklica za vse življenje je pomembna prelomnica

Izbira srednje šole je odgovorna in pomembna odločitev osnovnošolca in posledično njihovih staršev.

Kljub temu, da se je šolsko leto 2022/2023 prevesilo v drugo polovico, se na osnovnih šolah – zlasti v zadnji triadi, učenci in učenke trenutno odločajo, kakšen poklic si bodo izbrali za vse življenje. Med tako imenovane »poklice prihodnosti« gotovo sodijo poklici s področja zdravstva in zdravstvene nege, za promocijo tovrstnih poklicev pa v prvi vrsti lahko največ naredimo prav zdravstveni delavci.

V ZD Idrija so se nam nedavno pridružili učenci OŠ Idrija in OŠ Spodnja Idrija, ki sta jih najprej sprejeli glavna medicinska sestra Zdenka Vihtelič in diplomirana medicinska sestra Erika Peternelj. Učencem sta predstavili poklice, ki jih zastopamo v ZD, osredotočili pa sta se tudi na posameznikove lastnosti, ki jih morajo primarno imeti vsi zdravstveni delavci. Ker se v zdravstvu vsakodnevno srečujemo z različnimi življenjskimi situacijami, so za zdravstvene delavce predpogoj za uspešno delo dobre komunikacijske sposobnosti, znanje, predvsem pa empatija in želja pomagati ljudem. Poklici v zdravstvu zahtevajo izjemno predanost delu, osebje je izpostavljeno napornim urnikom in da bi delo opravljali kar se da najbolje, se je potrebno izobraževati vse življenje. Tako učenci OŠ Idrija kot OŠ Spodnja Idrija so si ob obisku v ZD Idrija ogledali in spoznavali delo v fizioterapiji, zobni ambulanti, laboratoriju, RTG kabinetu, svoj obisk pa so zaključili z ogledom dela reševalne službe.

V ZD Idrija upamo da prav tovrstne predstavitve poklicev v zdravstvu pripomorejo k lažji odločitvi učencev za izobraževanje na srednjih šolah s področja zdravstva in da s tem navdušimo učence, ki se za »poklice prihodnosti« šele odločajo. Nesporno dejstvo je, da je kadrovski bazen vseh zdravstvenih poklicev prazen, zato je potrebno mlade navdušiti, da se bodo razmere na tem področju počasi izboljšale.

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost