10. marec je svetovni dan ledvic, letošnji je potekal pod geslom ” Svetovni dan ledvic – od otroštva naprej na svoje ledvice glej”. Obeležili smo ga tudi v ZD Idrija in ZP Cerkno.

Center za promocijo zdravja ZD Idrija je namreč pripravil brezplačne meritve krvnega tlaka in testiranje na prisotnost beljakovin v seču. Meritve pa so potekale v Idriji in Cerknem. Testiranje na prisotnost beljakovin sta izvajala oba naša laboratorija – v Idriji in Cerknem.

Meritve so izvajali: diplomirani medinski sestri Mateja Corn in Irena Štucin in laboratorijska tehnika Antonija Kranjc in Miha Lapajne.

V Cerknem se je meritev udeležilo 56 udeležencev, od tega 45 žensk in 11 moških, v Idriji 46 žensk in 26 moških, v starosti od 17 do 86 let.

Osebe, pri katerih so bile izmerjene patološke vrednosti krvnega tlaka in prisotnost beljakovin v seču, bodo povabljene na kontrolne meritve v referenčne ambulante izbranih osebnih zdravnikov.

Kronično ledvično bolezen ima vsaka deseta odrasla oseba. Čeprav redkeje, se pojavlja tudi pri otrocih, ki lahko zbolijo že v zgodnjem otroštvu zaradi prirojenih ali dednih ledvičnih bolezni. Ker ledvična bolezen sprva nima posebnih znakov,  jo ugotovimo samo z osnovno preiskavo seča in krvi.

Ledvice so čistilni stroj telesa, ki podobno kot srce in pljuča sodijo med najpomembnejše človeške organe. Med otroci je kronična ledvična bolezen precej manj razširjena, kot pri odraslih. Ker se z okvaro ledvic sooča 10 odstotkov odrasle populacije, so organizatorji z letošnjo akcijo opozarjali na skrb za zdravje ledvic od otroške dobe naprej.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki se sodelovali in ste storili pomemben korak za svoje zdravje in zgodnje odkrivanje bolezni.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112