svetovni dan zdravja 7 april

7. april je razglašen kot Svetovni dan zdravja. Svetovna zdravstvena organizacija je kot osrednjo temo letošnjega dne razglasila diabetes oziroma sladkorno bolezen.

Letos bomo obeležili že 66. Svetovni dan zdravja, ki so ga leta 1950 določili v spomin na ustanovitev Svetovne zdravstvene organizacije. Ta dan je še posebej izpostavljena tema s področja zdravja, s katero se ne ukvarja le ena država, ampak je problem globalen. Letošnji Svetovni dan je posvečen obvladovanju sladkorne bolezni, ki s sloganom »Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj« pozornost usmerja na različne vidike sladkorne bolezni.

Sladkorno bolezen obvladujmo skupaj

Govorimo o bolezni, ki postaja svetovna epidemija, saj imamo po ocenah stroke samo v Sloveniji več kot 125 tisoč bolnikov (po ocenah jih je morda še vsaj toliko neodkritih), število pa bo v prihodnjih letih strmo naraščalo.

Po oceni Svetovne organizacije je imelo leta 2008 kar 347 milijonov ljudi na svetu sladkorno bolezen in do leta 2030 bo sladkorna bolezen 7. glavni vzrok umrljivosti na svetu. Vse pogosteje se pojavlja tudi v Sloveniji – od leta 2010 do 2014 se je za 12,5% povečalo število bolnikov, ki zaradi sladkorne bolezni prejemajo zdravila. Hitreje narašča število prebivalcev s sladkorno boleznijo tipa 2, kar je v večini primerov povezano s staranjem prebivalstva in neugodnimi spremembami v življenjskem slogu.  Vendar pa se trend naraščanja sladkorne bolezni tipa 2 vse bolj kaže tudi pri otrocih in mladostnikih v povezavi z povečanjem telesne teže in pomanjkanjem gibanja.  Sladkorna bolezen zaradi svoje pogostosti, zahtevne in kompleksne obravnave predstavlja velik javno-zdravstveni izziv in zahteva usklajeno delovanje zdravstvenega sistema in socialnega okolja.

Prireditev ob svetovnem dnevu zdravja bo potekala 14. maja

V Zdravstvenem domu Idrija pa se v teh dneh intenzivno pripravljamo na Dan zdravja – osrednjo promocijsko prireditev, ki jo ob podpori Koncerna Kolektor in Občine Cerkno tokrat pripravljamo v Cerknem. Prireditev bo potekala 14. maja, osrednje prizorišče dogajanja pa bo ob stranskem vhodu v OŠ Cerkno in Center šolskih in obšolskih dejavnosti, pod igriščem šole. O podrobnostih vas bomo še obvestili.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112