V teh dneh se na objektu ZD Idrija končuje energetska sanacija, v torek, 5. novembra bomo svojemu namenu predali nove prostore Centra za krepitev zdravja, konec leta pa se zaključuje tudi projekt Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih” (Krepitev zdravja za vse), v katerega je bil ZD vključen od začetka leta 2018.

Energetska sanacija v sklepni fazi

Dela, ki so potekala več mesecev in so se pričela konec maja, bodo v teh dneh končno zaključena. Gre za eno največjih investicij v stavbo v zadnjih letih, če ne desetletjih, za katerega je občina Idrija, kot ustanovitelj poleg stavbe ZD Idrija v javno-zasebnem partnerstvu obnovila še objekt idrijske osnovne šole.

Glavni cilj investicijskega projekta je bil v predvidenem obdobju in s predvidenimi finančnimi sredstvi celovito energetsko sanirati javna objekta (Osnovna šola Idrija in Zdravstveni dom Idrija), ki sta v lasti Občine Idrija, s ciljem zmanjšanja porabe energije ter posledično zmanjšanja tekočih obratovalnih stroškov v obeh javnih objektih. Na stavbi ZD Idrija so bila zamenjana vsa okna, vhodna vrata in streha objekta, s tem pa bodo posledično boljši tudi sami delovni pogoji za zaposlene in uporabnike.

Otvoritev novih prostorov Centra za krepitev zdravja (CKZ) ZD Idrija

Zdravstveni dom Idrija je lansko leto kot eden izmed 25 zdravstvenih domov po Sloveniji uspešno kandidiral na razpisu za pridobitev projekta  Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih” (Krepitev zdravja za vse), ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija. V sklopu projekta je bil marca lani ustanovljen CKZ. Gre za samostojno enoto v ZD Idrija, kjer so zaposleni dodatno strokovno usposobljeni zdravstveni delavci in sodelavci za izvajanje preventivnih obravnav (diplomirane medicinske sestre, fizioterapevt, psiholog, dietetik in kineziolog).

V dobrem letu in pol od ustanovitve je novi CKZ polno zaživel ter s svojimi raznolikimi aktivnostmi, v prostorih zdravstvenega doma in na terenu, spodbuja vse prebivalce občin Idrija in Cerkno k spreminjanju nezdravih življenjskih navad ter krepitvi svojega zdravja.

Novi prostori CKZ bodo v stavbi, kjer je nekoč že deloval ZD Idrija

Ker je ZD Idrija uspešno kandidiral na državnem razpisu, je Občina Idrija (kot ustanoviteljica zavoda) v drugem sklopu lahko kandidirala na razpis za pridobitev sredstev za prepotrebno ureditev prostorov za delo CKZ.

Na idrijski občini so se odločili, da prostore uredijo v stavbi nekdanjega ZD Idrija, v stavbi, ki je dolga leta samevala in za katero je bilo idej in pobud za obnovo veliko.

Velik korak naprej je Občina Idrija storila, ko se je odločila, da bo stavbo obnovila. Del prostorov pa namenila za delo okrepljenega CKZ ZD Idrija, ki z začetkom prihodnjega leta prehaja v redno financiranje programov ZZZS.

Nove prostore bomo svojemu namenu predali v torek, 5. novembra

Prenovljene prostore starega zdravstvenega doma bomo svojemu namenu predali v torek, 5. novembra, ko smo pripravili nemalo aktivnosti in dogodkov. Dan smo poimenovali kot »Dan za krepitev zdravja«, potekal pa bo med 8. in 15. uro.

Že dopoldne se nam bodo pridružili osnovnošolci – učenci 8. oziroma 9. razredov OŠ Idrija, Cerkno, Spodnja Idrija in Črni Vrh nad Idrijo, spoznavali bodo različne poklice v zdravstvu. Med drugim si bodo ogledali reševalno službo, laboratorij, fizioterapijo in CKZ.

Prevzem novih prostorov CKZ bo ob 13. uri popoldne, ko bo župan Občine Idrija predal ključe novih prostorov vodstvu ZD Idrija, podžupan občine Cerkno pa ključe novega reševalnega vozila, ki sta ga obe občini sofinancirali s sredstvi pristojnega ministrstva, del sredstev pa je prispeval tudi ZD Idrija. Vozni park reševalnih vozil, s katerimi razpolagamo v ZD Idrija, bo tako obsegal 1 nenujno reševalno vozilo (NNRV), 3 nujna reševalna vozila (NRV) in 1 sanitetno vozilo (SV).

V sklopu svečanega prevzema novih prostorov delavnice za občane

Med 13.30 in 15.00 vabimo, da se nam pridružite in si tudi sami ogledate prenovljene prostore novega CKZ ZD Idrija. Obiskovalci boste lahko prisostvovali delavnicam, ki jih izvajajo sodelavke centra ter spoznali delo posameznih strokovnih profilov v timu. V novih prostorih bomo izvajali tudi meritve krvnega tlaka in sladkorja, analizo telesne sestave ter individualna svetovanja za zdrav življenjski slog.

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost