V ZD Idrija bomo v sredo, 16. januarja, prvič pripravili dan kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB). Pripravili smo pester program z meritvami, ki jih bodo izvajale naše diplomirane medicinske sestre.

Kaj je kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB)?

KOPB je kronično obolenje dihal, ki prizadene predvsem dolgoletne kadilce. Zanjo so značilni kratka sapa, kroničen kašelj ter povečano nastajanje sluzi in izpljunkov. Poleg pravočasnega odkrivanja bolezni in ustreznega zdravljenja z modernimi inhalacijskimi zdravili so za učinkovito obvladovanje bolezni potrebni še ustrezna prehranska podpora, izvajanja dihalne fizioterapije, opuščanje kajenja ter cepljenje za preprečevanje sezonske gripe in pljučnice.

Za KOPB zboli približno 20 odstotkov kadilcev. Zaenkrat ni znano, zakaj za KOPB zboli le del kadilcev, med ostalimi vzroki so še velika izpostavljenost prahu in kemikalijam (prah, dražljivci, dim), onesnažen zrak in dim, ki nastaja pri gorenju lesa.

Zaradi KOPB v Sloveniji letno umre od 500 do 600 oseb.

O KOPB tudi v ZD Idrija

V sredo, 16. januarja, bomo v ZD Idrija (v avli stavbi oziroma prostorih referenčne ambulante v pritličju) med 8. in 12. uro  pripravili pester program. Z diplomirano dietetičarko se boste lahko pogovorili o prehrani, pripravili smo edukacijo dihalnih vaj z diplomirano fizioterapevtko, na voljo vam bomo s posveti glede ukrepov za opuščanje kajenja, ki jih bo vodila diplomirana medicinska sestra. Diplomirana medicinska sestra bo izvajala tudi meritve dihalne funkcije. O rezultatih se boste lahko na licu mesta posvetovali s specialistko interne medicine – zdravnico Ano Ogrič Lapajne, ki bo odgovarjala tudi na vsa vaša vprašanja.

Na dan KOPB v ZD Idrija posebej vabimo vse paciente, ki že imajo postavljeno diagnozo KOPB ali so dolgoletni kadilci, kakor tudi vse ostale, ki bi jih dogodek zanimal.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112