Svetovni dan boja proti AIDSU obeležujemo vsako leto 1. decembra, letos ga bomo obeležili s sloganom »Poznaj svoj status«.

V zadnjih 30 letih smo dosegli velik napredek pri prepoznavanju statusa

Skozi leta je postal eden najbolj obeleženih in prepoznanih mednarodnih zdravstvenih dni. Simbolna rdeča pentlja vsako leto predstavlja priložnost za ozaveščanje, spomin na tiste, ki so bolezni podlegli, v zadnjih 30 letih smo dosegli ogromen napredek, saj danes tri od štirih oseb, ki živijo s HIV-om, poznajo svoj status. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje približno vsak peti prebivalec, ki v Evropi živi s HIV, ne ve za svojo okužbo in približno vsak drugi zanjo izve relativno pozno. Ocenjujejo, da je v Sloveniji približno 1.000 oseb s HIV.

Pomembna je prevenitva!

Še vedno velja, da je preventiva najučinkovitejše »zdravilo«. Okužbo namreč preprečimo z varnim spolnim vedenjem. Testiranje na HIV je smiselno okrepiti med mladimi in pri osebah, ki imajo večjo možnost izpostavljenosti HIV-u. Žal so v javnosti še vedno prisotni stigma, diskriminacija in strah, ki odvračajo ljudi od odgovornega pristopanja k testiranju na HIV.

Potrebno je zagotoviti kakovostno zdravljenje

Da bi omejili obolevanje in umrljivost med okuženimi s HIV, moramo vsem zagotoviti kakovostno zdravljenje in oskrbo, ki vključuje tudi zdravljenje drugih spolno prenesenih okužb, psihosocialno podporo, svetovanje za varnejšo spolnost ter podporo pri obveščanju partnerjev. Stremeti moramo tudi k zmanjševanju njihove stigmatizacije in diskriminacije v zdravstvenih ustanovah in javnosti.

Če ste mnenja, da ste bili HIV-u izpostavljeni, zaprosite za testiranje svojega izbranega zdravnika. Tako ne boste zamudili priložnosti za zgodnje odkrivanje bolezni, s čimer si boste zgotovili pravočasno zdravljenje.

Dodatne informacije o možnostih testiranja na HIV na naslednji povezavi:

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112