V soboto, 29. septembra, na delavno soboto za nekatere okoliške osnovne šole, je na OŠ Idrija potekala redna letna vaja evakuacije, na kateri so preizkusili evakuacijski načrt šole, Gasilska zveza Idrija pa je v okviru vaje evakuacije izvedla obsežno gasilsko vajo, v kateri so sodelovale operativne ekipe vseh devetih gasilskih društev, ki delujejo v idrijski občini.

Sodelovala je tudi ekipa nujne medicinske pomoči ZD Idrija

V reševalni vaji je sodelovala tudi razširjena ekipa nujne medicinske pomoči (NMP) ZD Idrija, ki jo je vodil vodja enote NMP Tine Pavšič, dr. med., spec.

Vaja evakuacija 2

Predpostavka vaje je bila, da je prišlo do eksplozije in požara v šolski kuhinji. Iz šolskega poslopja je bilo zato potrebno evakuirati okoli 600 učencev in učiteljev, med njimi 30 poškodovancev. Ekipe različnih gasilskih društev, ki so, zato, da bi simulirali čimbolj realne okoliščine intervencije, šele na mestu dogodka prejemale konkretnejša navodila za delovanje, so delovale zelo usklajeno. Razširjena ekipa NMP je skupaj z reševalno službo na dvorišču za Osnovno šolo Idrija vzpostavila triažno ambulanto za pomoč ponesrečencem.

Vaja odlična priložnost za preverjanje pripravljenosti ekip

Evakuacijska vaja je bila odlična priložnost za preizkus ustreznosti evakuacijskega načrta šole ter pripravljenosti, usposobljenosti in usklajenosti delovanja gasilskih ekip in nujne medicinske pomoči v konkretnih okoliščinah. V prihodnjih dneh pa bodo organizatorji pripravili analizo vaje, kjer bodo strokovno ocenili uspešnost in morebitna področja, točke, kjer bi bilo potrebno načrt evakuacije še izboljšati.

Prva ocena, ki jo je podal poveljnik Gasilske zveze Idrija, Boris Peternelj, je, da je vaja potekala uspešno.

Avtor fotografij: Bogdan Kovačič

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112