Roza Pentlja, znak podpore boja raku na dojkah

Mednarodni mesec osveščanja o raku dojk (mesec oktober) z različnimi dejavnostmi in dogodki obeležujemo širom po Sloveniji in s tem opozarjamo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in odgovornosti do svojega zdravja. Simbolično bomo “rožnati” oktober obeležili tudi v Zdravstvenem domu (ZD) Idrija – v petek, 1. oktobra 2021.

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah

Čeprav je rak dojk najpogostejša oblika raka pri ženskah, lahko za to obliko raka zbolijo tudi moški. Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem ozaveščanje o zdravem načinu življenja, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in vsaki bolnici/bolniku prilagojeno zdravljenje. V ospredje »rožnatega« oktobra, ki se začne 1. oktobra, je tokrat postavljen pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk, kar je zelo pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, posledično pa tudi za zmanjševanje umrljivosti.

ZD Idrija ob pričetku »rožnatega« oktobra organizira poseben dogodek

V ZD Idrija ta petek, 1. oktobra, v dopoldanskem času, pripravljamo dogodek, s katerim bomo posebej obeležili “rožnati” oktober. Center za krepitev zdravja (CKZ) bo v avli ZD Idrija pripravil stojnico, na kateri bo vsem zainteresiranim diplomirana medicinska sestra pripravila prikaz samopregledovanja dojk, predviden je tudi obisk enote Doma upokojencev Idrija na Marofu.

Na pobudo koordinatorke Europa Donna v Idriji – Dore Gnjezda –  so se tudi letos na območju občine Idrija ženske s pletenjem pridružile akciji pletenja in kvačkanja roza šalov. S temi izdelki bodo prav v petek, 1. oktobra, članice ovile drevesa na Idrijskem (tudi pred ZD Idrija) ter s tem simbolno mimoidoče spomnile na rak dojk in jih pozvale, da se pridružijo preventivnim programom. Njihove umetnine bodo drevesa na izbranih lokacijah na Idrijskem krasile vse do konca meseca oktobra.

ZD Idrija v tem mesecu pripravlja tudi posebno predavanje z naslovom »Preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka dojke«, ki bo v četrtek, 21. oktobra, ob 17h, v Mestni dnevni sobi Pr’ Golitu, na Mestnem trgu v Idriji. Predavala bo Erika Tuta, specialistka ginekologije in porodništva. Predavanje je brezplačno in bo potekalo ob upoštevanju pogojev PCT.

Rožnati oktober 2021 – Bodi in ostani zdrava!

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno tudi, da se ženske odzovemo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Mobilna enota DORA ta konec tedna prihaja v Idrijo. Od 5. oktobra do začetka decembra bo stala pred ZD Idrija, na slikanje bodo – tokrat že v četrtem krogu – povabljene ženske v starosti med 50. in 69. letom, ki živijo na območju občin Idrija in Cerkno.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost