Pet tednov mineva od razglasitve epidemije Covid-19, po navedbah pristojnih strokovnjakov in vladnih služb oziroma svetovalnih skupin, pa se širjenje epidemije umirja, saj se je krivulja epidemije obrnila navzdol. K temu so nedvomno prispevali uvedeni strogi ukrepi, zlasti pa njihovo spoštovanje in upoštevanje vseh nas posameznikov, kar vodi tudi k razmišljanju o postopnem sproščanju ukrepov in posledično v normalizacijo našega življenja.

V Zdravstvenem domu (ZD) Idrija bomo pričeli izvajati nekatere storitve

Pomemben korak k normalizaciji življenja je tudi začetek izvajanja zdravstvenih storitev za paciente, pri katerih bi opustitev ali preložitev izvedbe zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja pacienta. Zdravstvena obravnava se na ta način lahko zagotovi le pacientom, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal.

S ponedeljkom, 20. aprila, bomo v ambulanti fizioterapije pričeli z nekaterimi fizioterapevtskimi obravnavami. V obravnavo bomo sprejemali paciente, ki potrebujete NUJNO fizioterapevtsko obravnavo, z ustreznim nalogom zdravnika. Gre za tiste paciente, pri katerih bi opustitev ali preložitev izvedbe vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja. Sem sodijo predvsem obravnave svežih stanj po operacijah ali poškodbah in še nekatere druge. Pacienti morate biti za obravnavo POPOLNOMA zdravi in boste na obravnavo predhodno naročeni. Obravnave bomo izvajali v dopoldanskem času (med 7:30 in 13:30), ko smo vam na voljo tudi za morebitne informacije, in sicer na telefonski številki 05 37 34 258.

Držati se je potrebno naročenega termina

Ker pri Covid-19 ne gre za epidemijo, ki se zaključi in popolnoma izzveni, prehajamo v stanje, ko bodo posamezni primeri obolelih še vedno med nami, imeli pa bomo tudi ponovne izbruhe bolezni. Zato je kljub začetku izvajanja zdravstvenih storitev in rahljanju ukrepov, izvajanje zdravstvenih storitev potrebno zagotoviti na način, pri katerem ne pride do morebitnega prenosa okužbe med pacienti ali med pacienti in zdravstvenim osebjem. Zato vse paciente, ki boste naročeni na obravnave prosimo, da se držite termina obravnave, na katerega ste naročeni in strogo upoštevate vse odrejene preventivne ukrepe.

V ZD Idrija bomo v skladu z navodili pristojnih državnih služb v nadaljevanju pričeli tudi z izvajanjem nekaterih ostalih storitev, o katerih vas bomo seveda sproti obveščali na naši spletni stran. Zaenkrat pa še vedno velja spremenjena organizacija dela, o kateri pa si lahko več preberete za splošne ambulante tu, za ZP Cerkno tu in zobne ambulante tu.

Testiranje po koncu bolezni ni potrebno

Ne glede na postopno sproščanje strogih preventivnih ukrepov, je izjemno pomembno, da vsi skupaj še vedno upoštevamo splošna priporočila za zmanjševanje širjenja respiratornih okužb, kot so umivanje in razkuževanje rok, pravilna higiena kašlja, vzdrževanje osebne razdalje in podobno.

Pomembno je tudi vedenje, da osebe, ki so prebolele Covid-19, po preboleli bolezni ne predstavljajo vira okužbe. Dosedanje raziskave potrjujejo, da osebe že sedem dni po koncu znakov bolezni niso več kužne, torej ne morejo prenesti bolezni na drugega človeka. Smatra se, da se bolniki 14 dni po umiritvi znakov bolezni lahko tudi nemoteno vrnejo na delo. Pri osebah, ki so zbolele z blago obliko bolezni, ne glede na to ali je bila bolezen potrjena z odvzemom brisa ali ne, testiranje po koncu bolezni ni potrebno.

Še vedno velja – v primeru suma na okužbo NE hodite v ZD

Še vedno opozarjamo, da je izjemnega pomena, da se v primeru suma na bolezen Covid-19 NE HODI V ZDRAVSTVENI DOM in se predhodno telefonsko posvetuje z zdravnikom, in sicer na telefonsko številko 05 37 34 220 (delovne dni) ali v primeru nujnih stanj (npr. težkim dihanjem) in izven delovnega časa ambulante med tednom ter vikende na NMP številko 05 37 34 212.

Če vam je odrejena 14-dnevna »samoizolacija«, strogo upoštevajte navodila zdravnika.

Z upoštevanjem vseh priporočil in omejitev bomo vsi skupaj in vsak po svoje še naprej uspešni pri umirjanju nastale epidemije in situacije, ki smo ji pri nas priča že vse od sredine marca.

Ostanimo zdravi.

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost