Covid foto

Na območju občin Idrija in Cerkno se v luči slabšanja epidemiološke slike v celotni državi v zadnjih tednih pojavljajo posamezni primeri okužbe z novim koronavirusom, največ primerov okužbe z novim SARS-CoV2 virusom doslej, pa je bilo zabeleženih pretekli konec tedna.

V ZD Idrija opozarjamo na upoštevanje pravil stroke

Ker gre za razpršene primere na območju obeh občin – Idrija in Cerkno in zaradi ponovne možnosti hitrega in nekontroliranega prenosa okužbe, iz ZD Idrija ponovno pozivamo vse občane občin Idrija in Cerkno, da se dosledno držijo priporočil NIJZ (razkuževanje in umivanje rok, obvezna uporaba maske v zaprtih prostorih in obvezna varnostna razdalja > 1,5m) za obvladovanje širjenja infekcije. Svetujemo omejitev socialnih stikov, skrbno in natančno spremljanje zdravstvenega stanja, ob pojavu kateregakoli znaka ali simptoma okužbe pa je potrebno takoj poklicati izbranega osebnega zdravnika, pediatra ali zdravnika v enoti NMP. Če vam je odrejena karantena ali samoizolacija, natančno upoštevajte navodila strokovnih služb.

Vzpostavljena COVID ambulanta, jemanje brisov na »drive-in« vstopni točki

V Zdravstvenem domu Idrija že več mesecev na posebni »drive-in« vstopni točki po navodilih zdravnikov opravljamo teste, vzorce brisov pa kasneje prepeljemo v nadaljno obravnavo v Ljubljano. Na tej točki bodo še naprej odvzeti brisi pacientom, ki jih bodo napotili izbrani osebni zdravniki, in sicer tistim pacientom, ki ne potrebujejo osebne obravnave pri zdravniku.

Od torka, 13. oktobra dalje bomo ponovno vzpostavili delo v t. i. »Covid ambulanti«, kjer pa bodo vsak delovni dan med 8. in 12. uro po napotitvi osebnih zdravnikov pregledani pacienti s sumom na Covid okužbo.

Psihološka podpora

V trenutni situaciji širjenja koronavirusa je povsem razumljivo, da ljudje občutimo zaskrbljenost, tesnobo ali neobvladljiv strah. Če ste se sami znašli v stiski, se počutite tesnobno ali zaskrbljeno glede koronavirusa, lahko kontaktirate psihologinjo v Centru za krepitev zdravja ZD Idrija.

Nudimo psihološko podporo v obliki kratkih, razbremenilnih pogovorov.

Pogovori bodo potekali preko telefona, vsak delovni dan od 13. do 15. ure:

  • na telefonski številki 051 399 777

V primeru suma na okužbo Covid NE HODITE v Zdravstveni dom

Vodstvi obeh občin (Idrija/Cerkno), civilna zaščita in strokovni sodelavci Zdravstvenega doma Idrija že vse od marca, ko so bili v Sloveniji potrjeni prvi primeri okužbe s koronavirusom, poudarjamo, da se je potrebno obnašati samozaščitno, prevenitvno, z ustvarjanjem pogojev, ki bodo kar se da zmanjšali možnost širjenja okužbe med ljudmi.

Ob tem vsekakor ne gre prezreti dejstva, da je tako na Idrijskem kot na Cerkljanskem delež starejšega prebivalstva visok, v starejši populaciji pa je, kot je znano, smrtnost v primeru okužbe s koronavirusom visoka.

Iz Zdravstvenega doma Idrija ob tem ponovno opozarjamo, da je izjemnega pomena, da se v primeru suma na bolezen Covid-19 NE HODI V ZDRAVSTVENI DOM in se predhodno telefonsko posvetuje z izbranim osebnim zdravnikom, v primeru nujnih stanj (npr. težkim dihanjem) in izven delovnega časa ambulante izbranega osebnega zdravnika med tednom ter vikende pa na NMP številki 05 37 34 212.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost