Drugi četrtek v mesecu marcu vsako leto obeležujemo SVETOVNI DAN LEDVIC. Namen in osnovni cilj je izboljšati ozaveščenost ljudi o pomenu delovanja ledvic, preprečevanju nastanka kronične ledvične bolezni, zgodnjemu odkrivanju in zdravljenju ledvičnih bolnikov.

Letošnji Svetovni dan ledvic bo potekal pod sloganom “Zdravje ledvic za vse!”

Ob tej priložnosti bomo v Zdravstvenem domu Idrija in Zdravstveni postaji Cerkno organizirali informativni točki. Pripravljamo brezplačne meritve krvnega pritiska, sladkorja v krvi, v obeh naših laboratorijih bodo potekala testiranja na prisotnost beljakovin v seču.

Vabljeni ste v četrtek, 12. marca, od 9. do 12. ure, v avlo ZD Idrija in prostore čakalnice laboratorija v Zdravstveni postaji Cerkno.  

Ledvice so čistilni stroj telesa in odstranjujejo odpadne snovi tako, da jih filtrirajo iz krvi. Vsak dan to življenjsko tekočino očistijo kar okrog 50-krat. Poleg njihove glavne vloge – torej odstranjevanje odvečnih snovi in vode iz krvi – prispevajo tudi k vzdrževanju primerne ravni krvnega tlaka, proizvajanju rdečih krvnih celic in skrbijo za zdravje kosti. Vzdržujejo pa tudi primerno kemično ravnovesje v telesu.

S slabšim delovanjem ledvic se sooča okrog deset odstotkov odrasle populacije. Pristojne institucije pričakujejo, da se bo število bolnikov s kronično ledvično boleznijo v naslednjih desetih letih povečalo kar za 17 odstotkov, zato kronično ledvično bolezen Svetovna zdravstvena organizacija uvršča med pomembne prioritetne naloge na področju javnega zdravja.

O tem bo naša diplomirana medicinska sestra v Centru za promocijo zdravja, Irena Štucin, spregovorila tudi za lokalni radio – Primorski val. V sredo, 11.03.2015, ob 16.30.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost