Danes je svetovni dan brez cigaret

To je dan, ko naj bi se kadilci odrekli nikotinu ali pa vsaj zmanjšali število pokajenih cigaret. Vse znanstvene raziskave namreč kažejo, da je kajenje škodljivo za zdravje, ne samo za tiste, ki kadijo, pač pa tudi za pasivne kadilce. Organizatorji evropske kampanje Help navajajo, da v Evropi zaradi pasivnega kajenja vsako leto umre več kot 19.000 nekadilcev. Kajenje mnogokrat povzroča pljučnega raka in emfizem, pa tudi druge motnje organizma, zato vse več držav sprejema zakone o omejevanju rabe, prodaje in oglaševanja tobačnih izdelkov – pri nas tak zakon velja skorajda desetletje.

Med kadilci vse več mladih

Po statističnih podatkih kadi skoraj četrtina odrasle populacije. Število kadilcev upada, vendar žal ne med mladimi, kjer je položaj ravno obraten. Kadi skoraj tretjina deklet. Ti podatki nas uvrščajo visoko med državami članicami EU.

Med kadilci je vse več tistih, ki so kdaj že prenehali s kajenjem, obiščite delavnice v našem Centru za promocijo zdravja
Med kadilci je približno 70 odstotkov takih, ki bi radi prenehali in so to že nekajkrat poskušali, vendar so se njihovi poskusi vselej končali neuspešno. To ni presenetljivo, če upoštevamo, da nikotin v cigaretah povzroča tako telesno kot duševno zasvojenost. V Zdravstvenem domu Idrija v sklopu Centra za promocijo zdravja izvajamo delavnice opuščanja kajenja za posameznike in skupine. Podrobnosti najdete v zavihku.

Ali nas pokličite na 05 37 34 222 oziroma pišite na zdravstvena.vzgoja@zd-idrija.si.

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost