Znano je, da so se letos pričela gradbena dela v neposredni bližini sedanjega heliporta v Cerknem oziroma pristajališča, ki je namenjeno pristajanju helikopterja v primernih nudenja nujne medicinske pomoči. Kako pomembna je pomoč helikopterja, je pokazal tudi nedavni dogodek, ki se je zgodil v Osnovni šoli Cerkno.

Urejeno pristajališče potrebujemo v obeh občinah

Dejstvo je, kot poudarja vodja ekipe NMP v ZD Idrija, zdravnik Tine Pavšič, da urejeno pristajališče nujno potrebujemo tako v občini Idrija, kot tudi v cerkljanski občini. Glede na število intervencij, pri katerih za pomoč zaprosimo ekipo helikopterske nujne pomoči (HNMP), smo v samem vrhu v Sloveniji (samo neposredno v Cerknem smo ekipo HNMP zaprosili povprečno 1-2x mesečno), urejenega pristajališča, pa, kot poudarja tudi vodja ekipe NMP v ZD Idrija, trenutno v nobeni od navedenih občin nimamo.  V Idriji je dogovorjeno mesto za pristajanje nogometni stadion, ki pa ne nudi vedno varnega pristanka (goli ob igrišču, naprave za zalivanje, ipd.), dovozna pot pa poteka preko urejenega parkirišča. V Cerknem je bil dosedanji heliport v območju gradbišča pri Eti v Cerknem, zato pristanek helikopterja v takšnem okolju prav tako ne ustreza pogojem varnega pristajanja, kar se je pokazalo tudi ob zadnji nujni intervenciji na Cerkljanskem.

Dogovarjanja za pristajališče potekajo

V ZD Idrija lahko potrdimo, da smo se s predstavniki občine Cerkno o novih lokacijah morebitnega pristajališča na Cerkljanskem že pogovarjali, s trenutno situacijo pa so seznanjeni tako naši sodelavci, kot tudi enota HNMP in predstavniki obeh občin. Trenutno se, kot dodaja vodja enote NMP v ZD Idrija, Tine Pavšič, mesto pristanka helikopterja vsakokrat znova določi po dogovoru s pilotom, policisti in po potrebi gasilci, glede na stanje na gradbišču ob Eti v Cerknem. Vodja družinske medicine v ZD Idrija, sicer zaposlena v ZP Cerkno, Nina Kokalj Oblak, ob tem dodaja, da se je to jesen že izkazalo, da sedanja lokacija ni najbolj dostopna in bi bilo pristajanje helikopterja močno ovirano, zato tudi niso vedno zagotovljeni varni pogoji za pristajanje. Z županom in pristojnimi službami na Občini Cerkno sodelujemo pri iskanju alternativne rešitve, prav v teh dneh je po navedbah Občine Cerkno potekal tudi ogled morebitnih nadomestnih lokacij. Z enoto HNMP je sicer dogovorjeno, da se do takrat pristajanje helikopterja v Občini Cerkno določi glede na trenutno situacijo na terenu.

O nas so poročali mediji:

http://www.primorskival.si/novica.php?oid=12486

https://www.delo.si/lokalno/primorska-in-notranjska/helikopter-pristaja-kar-na-gradbiscu-258718.html?fbclid=IwAR0J1irgrlffDp-HLsOaL5XjlZT54Fzau7STZX9ZkBiqb23Uqqenp_ckb58

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112