V trenutni situaciji širjenja koronavirusa in razglasitve epidemije je povsem razumljivo, da ljudje občutimo zaskrbljenost, tesnobo ali neobvladljiv strah. Poleg teh občutkov se lahko pojavijo različni znaki in odzivi.

Telesni znaki

To so pospešeno bitje srca, oteženo dihanje, plitvo dihanje, vrtoglavica, potenje, napetost v mišicah, utrujenost, tresenje, slabost, nemiren želodec, mrzle roke in noge, mravljinci, bolečine v prsnem košu ali hrbtu, glavoboli.

Čustveni znaki

Nekateri se počutijo herojsko, polni energije, neranljivo, drugi se počutijo apatično, ravnodušno, izgubijo zanimanje za vse stvari. Pogosta je zaskrbljenost, strah, tesnoba, razdražljivost, nemir, pretirana občutljivost, lahko globoka žalost ali močna jeza.

Miselni znaki

Značilne so negativne misli (»Tega ne zmorem«, »Zelo me je strah«, »To je grozno, kar se dogaja«, »Paničarim«, »Ne vem, kaj naj naredim«, »Zmešalo se mi bo« …), zmanjšana sposobnost za logične ocene in odločitve, zmanjšana koncentracija, slabši spomin, težave pri računanju, dezorientiranost, zmedenost.

Vedenjski znaki

Pomanjkanje volje, jokavost, težave s spanjem, težave v komunikaciji, hiperaktivnost, neorganiziranost, zmanjšana učinkovitost, izbruhi jeze, nezmožnost počivati, se sprostiti.

Vse našteto so normalni odzivi na krizne razmere, je pa seveda posameznikovo počutje zelo odvisno od ocene situacije in čustev, ki jih občuti. Bolj kot posameznik situacijo oceni kot nevarno in se počuti nemočnega, večja sta strah in stres.

Kaj lahko storimo sami, da bi v trenutni situaciji ohranili dobro počutje

  • Normalno je, da se ljudje ustrašimo nečesa neznanega, sploh če dobimo občutek, da je situacija povsem izven naše kontrole. Zaskrbljenost, strah, tesnoba so normalni odzivi na trenutno situacijo. Pomembno je, da ne dovolimo močnim čustvom, da bi nas povsem ohromila.
  • Če smo dnevno izpostavljeni neprekinjenemu toku slabih novic, to za nas predstavlja veliko psihološko breme. Skušajte se čim bolj izogibati objavam na družbenih medijih ter forumih, ki opozarjajo na apokalipso in imajo senzacionalističen ton. Držite se dejstev, spremljajte medijske objave uradnih institucij. To vam bo pomagalo ohraniti perspektivo in obdržati dobro počutje.
  • Skušajte ostati mirni in nadaljujte s svojo dnevno rutino, kolikor lahko in kolikor dopuščajo ukrepi. Ohranjanje vsakodnevne rutine in strukture dneva ljudem daje občutek varnosti. Zelo pa je pomembno, da se držite vseh priporočenih navodil glede higiene rok, higiene kašlja, izogibanja množicam, ostati doma če imamo znake bolezni …

https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019

  • Tudi otroci so v tej situaciji lahko zelo zaskrbljeni, sploh če jim odrasli prikrivamo informacije. Po drugi strani pa so tudi oni izpostavljeni javnim medijem ter pogovorom odraslih o tej temi, ki si jih potem razlagajo po svoje. Razložite jim trenutno situacijo glede koronavirusa na njim primeren način. Komunicirajte jasno in odprto, ne zasujte jih z informacijami in ne uporabljajte preveč podrobnosti. Če jih bo zanimalo več, bodo sami vprašali.
  • Vedno znova se skušajmo opominjati, da čeprav nimamo neposredne kontrole nad trenutno situacijo, pa lahko sami naredimo veliko, da zaščitimo sebe in svoje bližnje. Dosledno se držite vseh predpisanih navodil s strani pristojnih inštitucij – s tem boste poskrbeli za varnost sebe in ljudi okoli vas, obenem pa dobili boljši občutek nadzora nad situacijo.

Aktualne informacije o koronavirusu (SARS-Cov-2) so na voljo na spletnih straneh: https://www.nijz.si/ in https://www.gov.si/teme/koronavirus/.

Povzeto po:

https://www.psychology.org.au/About-Us/news-and-media/Media-releases/2020/Coronavirus-psychologists-offer-advice-for-mainta

http://www.sos112.si/slo/tdocs/prirocnik_psihosocialna_pomoc.pdf

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost