V soboto, 8. oktobra je šlo vse po načrtih in na idrijskem Mestnem trgu je potekala tradicionalna prireditev Dan zdravja. Gre za prireditev, ki jo je ZD Idrija skupaj s številnimi sodelujočimi partnerji ponovno organiziral pretekli konec tedna, zadnjič pa pred epidemijo covid-19. V lepem vremenu se je na idrijskem trgu zbralo res veliko ljudi.

Pri izvedbi prireditve smo sodelovali s številnimi partnerji v lokalnem okolju

Tudi v ZD Idrija smo se zadnji dve leti vsakodnevno soočali z novimi izzivi in dejstvi, pred katere nas je postavila epidemiološka situacija, ki je postala naša vsakodnevna realnost. Ker so v zadnjem času ponovno zaživele prireditve in smo se vsak po svojih močeh naučili živeti s covidom, smo se odločili, da jeseni ponovno organiziramo prireditev Dan zdravja, ki smo jo zadnjič organizirali maja 2019. Prireditev je potekala v soboto, 8. oktobra, na idrijskem Mestnem trgu, med 9. in 12. uro.

V ZD Idrija smo k sodelovanju povabili podjetja Kolektor, Hidria, Eta Cerkno, idrijsko gimnazijo, Idrijsko-cerkljansko razvojno agencijo, Lekarno Ljubljana, Varstveno delovni center Idrija, KS mesto Idrija, Mladinski center Idrija, NIJZ, Prostovoljno gasilsko društvo Idrija in druge, sodelavci in sodelavke ZD Idrija pa smo na prireditvi organizirali brezplačne meritve. Pestrost sodelujočih dokazuje, da se v ZD Idrija trudimo vključevati v življenje in delo lokalne skupnosti na različne načine.

Na idrijskem Mestnem trgu je bilo ob lepem vremenu živahno vse dopoldne

Osrednja prireditev Dan zdravja 2022, ki je v soboto, 8. oktobra, potekala na Mestnem trgu v Idriji, je ponudila res pester izbor programa. Tako kot leta pred epidemijo, ko smo zadnjič organizirali Dan zdravja, so si lahko obiskovalci na prireditvi brezplačno izmerili krvni sladkor, holesterol, krvni tlak ter se o rezultatih meritev pogovorili z našim medicinskim osebjem. Pripravili smo pestre »improvizirane ambulante«, s predstavitvijo reševalnega vozila in uporabe defibrilatorja. Meritev se je udeležilo 260 ljudi.

Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše, saj so pester program z zanimivimi delavnicami za otroke pripravili sodelavci Mladinskega centra Idrija. Na Dnevu zdravja se je bilo moč ustaviti na kmečki tržnici lokalnih izdelkov in pridelkov, za katero je poskrbela Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija.

S podjetji Kolektor, Hidria in Eta Cerkno ZD Idrija tudi v okviru Centra za krepitev zdravja s programi na letni ravni sodeluje pri promociji zdravja na delovnem mestu in izvedbi ostalih preventivnih programov, del sodelovanja so lahko obiskovalci prireditve spoznali na Dnevu zdravja. Na stojnicah so se nam v soboto, 8. oktobra, pridružili tudi sodelavci NIJZ, v sodelovanju smo predstavili programe Mira, Dora, Zora in SVIT, s simulacijo debelega črevesa, ki je bil postavljen v podhodu idrijskega Magazina. Svoje dejavnosti so predstavili tudi varovanci Varstveno delovnega centra Idrija, Optika Vogrič, Clarus in Lekarna Ljubljana.

Na dogodku so sodelovali tudi dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki so predstavili aktivnosti izbirnega, medpredmetnega sklopa TRIM.

Prireditev so dodatni obogatili gasilci PGD Idrija z vajo gašenja in reševanja

Veseli smo bili, da smo lahko tokrat na Dnevu zdravja moči združili z gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Idrija. Gasilci in gasilke PGD Idrija so dogodek dodatno popestrili s številnimi vajami in predstavitvijo njihovega dela, kar je na Mestni trg Idrija privabilo še več ljudi. Obiskovalci prireditve so se lahko preizkusili v gašenju požara in rezanju avtomobila s hidravličnim orodjem.

Dan zdravja smo popestrili še s simulatorjem prevračanja, s predstavitvijo pravilne uporabe varnostnega pasu. Za glasbeno popestritev dogodka pa je poskrbel Vili Resnik.

Ob tej priložnosti bi se za sofinanciranje prireditve zahvalili podjetjem Kolektor, Hidria in KS mesto Idrija ter vsem udeležencem, ki so nam pomagali pri izvedbi prireditve.

Na svidenje prihodnje leto, ko bo Dan zdravja potekal v soboto, 20. maja 2023.

 

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost