Dognanje, da je vzrok za nastanek raka na materničnem vratu okužba z enim od onkogenih tipov humanih virusov papiloma, je omogočilo razvoj cepiva, s katerim naj bi preprečili vsaj 70 odstotkov tega raka pri cepljenih ženskah. Cepljenje proti HPV je pri deklicah sestavni del Nacionalnega programa cepljenja in tako široko dostopno vsem deklicam v Sloveniji. Za hitrejše izkoreninjenje tega raka je potrebna dovolj visoka precepljenost deklet oziroma cepljenje obeh spolov, saj okužba s humanimi papiloma virusi spada med spolno prenosljive bolezni.

Zdravstveni dom Idrija bo kot prvi v Sloveniji začel s cepljenjem dečkov proti humanemu papiloma virusu. Doslej smo v skladu z Nacionalnim programom cepljenja cepili deklice v 6. razredu osnovnih šol. Ker so nova dognanja pokazala, da se zaščita proti virusu neprimerno izboljša, če sta enakopravno cepljena oba spola, smo se v ZD Idrija ob pokroviteljski podpori občin Idrija in Cerkno odločili, da začnemo tudi s cepljenjem fantov.

Stroške cepiva bosta pokrili obe občini, medtem, ko stroške cepljenja krije Zdravstveni dom Idrija.

Vse fante iz občin Idrija in Cerkno, v starosti 12 let in njihove starše vljudno vabimo, da se odločijo za cepljenje in se našemu vabilu odzovejo v čim večjem številu. Več informacij dobite v šolskem dispanzerju ZD Idrija, in sicer od ponedeljka – četrtka.

Ob tej priložnosti izrekamo iskreno zahvalo obema županoma – idrijskemu g. Bojanu Severju in cerkljanskemu g. Miranu Cigliču, ki sta prisluhnila naši prošnji in akcijo tudi finančno podprla.


.

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112

Dostopnost