• CEPLJENJE COVID-19

Odprto cepljenje (brez prijav) v ZD Idrija od marca 2023 poteka vsak prvi delovni petek, od 13. do 14. ure.

Termini cepljenj so:

  • petek, 3. 3. 2023
  • petek, 7. 4. 2023
  • petek, 5. 5. 2023
  • petek, 2. 6. 2023

Na cepljenje se ni potrebno prijaviti. Cepijo se lahko le starejši od 18. let.

Izven navednih terminov se je potrebno za cepljenje predhodno dogovoriti na cepljenje@zd-idrija.si.

Ob tem izpostavljamo, da se morajo vse mladoletne osebe, mlajše od 18. let, na cepljenje prijaviti v ambulanto izbranega zdravnika (pediatra).

Na voljo so cepiva:

  • Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 (Pfizer/BioNTech) – za osnovno cepljenje in poživitvene odmerke;
    Po predhodnem dogovoru na cepljenje@zd-idrija.si sta na voljo tudi cepivi:
  • Spikevax (Moderna) in
  • Nuvaxovid – se uporablja samo za osnovno cepljenje in ne za cepljenje s poživitvenimi odmerki

CEPLJENJE s “poživitvenimi odmerki”

V skladu z zadnjimi nacionalnimi strokovnimi priporočili je cepljenje v cepilnih centrih razširjeno tudi na cepljenje s t. i. “poživitvenimi odmerki” (3. in 4. odmerek oziroma 1. in 2. poživitveni odmerek). Gre za odmerek, ki ga oseba prejme po zaključeni osnovni shemi cepljenja za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju.

Prvi poživitveni odmerek je odmerek, ki ga oseba prejme po zaključeni osnovni shemi cepljenja. Priporočljiv je za vse osebe stare 18 let in več in za mladostnike s kroničnimi boleznimi, stare 12-17 let, lahko pa ga prejmejo tudi zdravi mladostniki. Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in prvim poživitvenim odmerkom je vsaj tri mesece.

Drugi poživitveni odmerek je priporočljiv predvsem za osebe z večjim tveganjem za težji potek COVID-a, oskrbovance DSO in osebe stare 80 let in več, priporočljiv pa je tudi za osebe stare 60 let in več. Z drugim poživitvenim odmerkom se lahko cepijo tudi druge osebe stare 18 let in več, če tako želijo. Cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom se opravi vsaj tri mesece po prvem poživitvenem odmerku, še posebej je cepljenje priporočljivo pri ogroženih skupinah, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot šest mesecev.

Za poživitvene odmerke se praviloma uporabijo mRNA cepiva.

Cepljenje s poživitvenimi odmerki se izvede v cepilnem centru, v terminih, ki so na voljo za cepljenje. V cepilnem centru bodo na podlagi predloženih dokazil (cepilni kartonček) preverili, ali je od zadnjega odmerka cepiva minilo dovolj časa.

Cepljenje oseb, ki so prebolele COVID-19

Cepljenje oseb, ki so dokazano prebolele covid-19, je priporočljivo opraviti vsaj 3 mesece po preboleli bolezni. Cepljenje oseb, ki so dokazano zbolele za covid-19 po cepljenju s prvim odmerkom, je priporočljivo vsaj 3 mesece po začetku bolezni. Za osebe, ki so dokazano prebolele covid-19 in so bile polno cepljenje (2x cepljenje, 1x prebolelost, neglede na zaporedje dogodkov), je priporočljivo cepljenje s poživitvenim odmerkom vsaj 3 mesece po zadnjem dogodku.

CEPLJENJE TUJCEV

Cepljenje tujih državljanov, ki se nahajajo v Sloveniji, v Sloveniji pa nimajo stalnega oziroma začasnega bivališča, niti zdravstvenega zavarovanja v Republiki Sloveniji, prav tako pa niso zaposleni pri delodajalcu s sedežem v Republiki Sloveniji in niso diplomatski predstavniki drugih držav, rezidenčno akreditirani v Sloveniji, je samoplačniško. Cena posameznega opravljenega cepljenja je 14 EUR.

Za cepljenje je NUJNO predplačilo. Dokazilo o plačilu obvezno prinesite s seboj na cepljenje. Brez dokazila o plačilu izvedba cepljenja NI mogoča.

Prejemnik: Zdravstveni dom Idrija, Otona Župančiča 3, 5280 Idrija

Davčna številka: 58621334

IBAN: SI56 0110 0600 8338 046

BIC banke: BSLJSI2X

Koda namena: OTHR

Referenca: SI99

NAMEN: COVID – Ime in priimek cepljene osebe

ZNESEK: 14,00 EUR

Nalezimo se dobrih navad – cepimo se!

Zaščita pred težjim potekom bolezni ali hospitalizaciji je nujna. Zato poziv tudi iz Zdravstvenega doma (ZD) Idrija – »Nalezimo se dobrih navad – Cepimo se«, podrobneje na: https://www.cepimose.si/gradiva/.

  • CEPLJENJE GRIPA

Pred nami je zimsko obdobje, ko se poveča obolevnost z gripo, možnost, da zbolimo, pa bistveno zmanjša vsakoletno cepljenje. Cepljenje proti gripi priporočamo vsem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še posebej skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni in morebitne zaplete zaradi gripe. Cepljenje proti gripi je tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Obveščamo vas, da bomo tudi v Zdravstvenem domu (ZD) Idrija izvajali cepljenje proti sezonski gripi.

Na cepljenje se lahko naročite vsak delovni dan, med 15. in 19. uro, za naročila je odprta enotna telefonska številka 05 37 34 200.  Velja za vse, ki imate svojega osebnega izbranega zdravnika v ambulantah ZD Idrija. Za vse, ki imate izbranega osebnega zdravnika v ZP Cerkno oziroma pediatra v šolski ali otroški ambulanti pa velja, da se na cepljenje lahko naročite v ambulanti izbranega zdravnika, in sicer v času dela izbrane ambulante.

O terminu cepljenja boste obveščeni naknadno.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112