Mobilna postaja Dora

Konec oktobra lani je v Idriji z delovanjem pričel državni program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA. Presejalna mobilna enota programa DORA je od 21. oktobra do 22. decembra 2015 delovala na parkirišču pred Zdravstvenim domom Idrija. V tem času je bilo v mobilni enoti slikanih 1.319 žensk, od teh jih je 79 potrebovalo dodatne preiskave – zaradi vidnih sprememb dojk na mamografskih slikah.

V dveh mesecih slikanih 1.319 žensk, 79 povabljenih na dodatne preiskave

V dveh mesecih je bilo v mobilno enoto na presejalno mamografijo povabljenih 2.329 žensk, slikanih je bilo 1.319 žensk. Od teh jih je 79 potrebovalo dodatne preiskave, ker so zdravniki radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki.

Število odkritih rakov še ni znano, ker so nekatere ženske še v postopku obravnave.

Odzivnost žensk iz Idrije primerljiva z drugimi občinami v prvem krogu slikanja

Odzivnost žensk iz občin Idrija in Cerkno je bila 65-odstotna, kar je primerljivo z odzivnostjo žensk v prvem presejalnem krogu v ostalih slovenskih občinah in pričakovano pri ženskah, ki so prvič povabljene v presejalni program.

DORA bo v Idriji ponovno čez dve leti

Presejalne mamografije so opravljali posebej izobraženi radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana, ki je nosilec tega državnega programa zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Ženske iz omenjenih občin bodo na presejalno slikanje v program DORA ponovno povabljene čez dve leti.

Cilj programa DORA je sicer v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112