Dan zdravja naslovnica novice 2016

Center za promocijo zdravja Zdravstvenega doma Idrija je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in Krajevno skupnostjo mesto Idrija, v  soboto, 27. avgusta, organiziral Svitov dan.

Svitovega dne se je udeležilo 146 ljudi

Na Mestnem trgu v Idriji je bila postavljena maketa napihljivega debelega črevesa ter “Svitova stojnica” s promocijskim materialom programa Svit. Udeleženci so ob prihodu izpolnili anketo o poznavanju programa, nato so se s strokovnjaki sprehodili skozi velikansko maketo debelega črevesa in si ogledali najpogostejše bolezenske spremembe.

Svitovega dne se je udeležilo skupaj kar 146 obiskovalcev, 96 obiskovalcev je izpolnilo anketni vprašalnik. Med udeleženci je bilo veliko otrok, ki so se dneva udeležili v spremstvu staršev. Otroci so si ogledali tridimenzionalni priročnik o prebavljanju.

36 obiskovalcev je bilo naključnih, med njimi so bili tudi tujci, ki so si predstavitev ogledali z velikim zanimanjem.

O programu SVIT

Program Svit je preventivni zdravstveni program, ki je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesu in danki. Vključuje moške in ženske, v starosti od 50 do 74 let, in sicer na vsaki 2 leti.

Rak na debelem črevesu in danki je v Sloveniji velik zdravstveni problem. Je drugi najpogostejši rak, število teh rakov pa se vsako leto povečuje. Zaradi poznega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki je umrljivost za tem rakom še vedno velika, zdravljenje pa je za bolnike naporno in manj uspešno.

Odziv v idrijski občini nad slovenskim povprečjem

Po podatkih NIJZ, se je od 1.1.2016 do 30.6.2016 v idrijski občini na povabilo odzvalo kar 69,78 odstotkov vseh povabljenih v program Svit, od tega 68,05 odstotkov moških in 71,31 odstotkov žensk, kar predstavlja visok odstotek v slovenskem povprečju.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112