Dan zdravja 2018 skupinska

V soboto, 19. maja, je na idrijskem Mestnem trgu potekala tradicionalna prireditev Dan zdravja, ki je ob lepem, sončnem vremenu na prizorišče privabila veliko ljudi.

Pri izvedbi prireditve sodelujemo s številnimi partnerji v lokalnem okolju

V projektu Dan zdravja, ki je letos potekal že 12. leto zapored, vse od leta 2013 v razširjeni obliki sodelujemo s številnimi partnerji in organizacijami, društvi, ustanovami, s katerimi skupaj vsako leto na prizorišče dogodka privabimo veliko ljudi. Tudi letos so se povabilu k sodelovanju odzvali OŠ Cerkno, OŠ Spodnja Idrija, OŠ Idrija, Vrtec Idrija, Gimnazija Jurija Vege Idrija, Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija, Koncern Kolektor, Varstveno delovni center Idrija, KS mesto Idrija, Društvo slepih in slabovidnih, Lekarna Ljubljana, poleg njih Tekaško-smučarski klub Idrija, Optika Vogrič, Lotrič, Go Adria, Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, Društvo za zdravilne rastline Encijan, Biotehniška fakulteta. Pestrost sodelujočih dokazuje, da se v Zdravstvenem domu Idrija trudimo vključevati v življenje in delo lokalne skupnosti na različne načine.

Živimo zdravo – skrbimo za svoje zdravje!

Tema letošnjega Dneva zdravja je bila “Živimo zdravo – skrbimo za svoje zdravje!”, s poudarkom na gibanju, zdravem prehranjevanju in preventivi. Z izbrano temo smo želeli poudariti, da za svoje zdravje lahko veliko storimo sami, s prevenitvnimi akcijami pa se v skrb za zdravje ljudi vključujemo tudi v ZD Idrija. Velik poudarek je bil tako namenjen gibanju  – osnovnošolci so v soboto pripravili pohod na Hleviše, v Zdravstvenem domu Idrija pa smo organizirali dva testa hoje, ki sta v petek, 18. maja, potekala na idrijskih Rakah in sta bila dobro obiskana.

Dan zdravja na Mestni trg privabil številne

Osrednja prireditev Dan zdravja 2018 je v soboto, 19. maja, potekala na pokritem prizorišču pod šotorom na Mestnem trgu v Idriji. Tako kot leta doslej, so si obiskovalci prireditve lahko brezplačno izmerili krvni sladkor, holesterol, krvni tlak ter o rezultatih konzultirali z našimi zdravniki na licu mesta. Izvajali smo analizo telesne mase, letos prvič meritve kostne gostote, obiskovalci prireditve so si lahko izmerili svoj vid, očesni pritisk. Naše improvizirane ambulante so imele veliko dela, saj je v slabih treh urah k meritvam pristopilo kar 300 ljudi.

Odlično je bilo poskrbljeno za najmlajše, saj je Lekarna Ljubljana pripravila delavnico poslikave obraza, ki je bila zopet zelo dobro obiskana, z njimi je bil njihov “zmajček”, na prizorišču je bila postavljena skakalnica, na “mini planici” so se lahko preizkusili najmlajši, v starosti od 6. – 10. let oziroma otroci s telesno višino od 100 do 170 cm. Vsi pa so lahko preizkusili tekaško opremo, za prezentacijo so poskrbeli v Tekaško-smučarskem klubu Idrija.

Na dnevu zdravja se je bil moč ustaviti na kmečki tržnici lokalnih izdelkov in pridelkov, za katero je poskrbela ICRA, svoje stojnice so imeli še Lekarna Ljubljana, VDC Idrija, Koncern Kolektor, Društvo slepih in slabovidnih, skupaj z Zavodom Gost na planoti, Lotrič (testiranje in umerjanje merilnikov krvnega tlaka), Optika Vogrič (meritve vida), Tekaško-smučarski klub Idrija, Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, Društvo za zdravilne rastline Encijan, Biotehniška fakulteta (projekt Intesi), Go Adria “z mini planico” in drugi.

Osrednjo prireditev so ob 9.30 na Mestnem trgu s kulturnim programom popestrili najmlajši iz Vrtca Idrija, učenci OŠ Idrija, Cerkno in Spodnja Idrija ter gimnazijci, ki so imeli povezovalno nit. Poleg plesnih in pevskih točk, smo v programu predstavili projekt Intesi, v katerem sodelujeta ICRA in Naravoslovno-tehniška fakulteta Ljubljana.

Letos smo že pred osrednjo prireditvijo pripravili predavanja na temo zobozdravstvene preventive in odprli razstavo

Lani smo se odločili, da Dnevu zdravja posvetimo cel mesec maj, tako smo pripravili predavanja na temo temeljnih postopkov oživljanja, ki so potekala po osnovnih šolah in na gimnaziji. Letos pa smo se odločili za predavanje na temo zobozdravstvene preventive.

V predavanja, ki jih je pripravila vodja zobozdravstvene službe v ZD Idrija – Marjana Karčnik, so bili vključeni učenci 8. razredov OŠ Idrija, Spodnja Idrija in Cerkno.

Poleg tega smo v prostorih ZD Idrija prve dni maja odprli razstavo izdelkov najmlajših, ki so ustvarjali na temo zdravja in na svojsten način skozi sliko prikazali, kaj za njih pomeni zdravje in kako zanj skrbijo. Izdelke so ustvarili otroci, ki obiskujejo enote Vrtca Idrija in učenci 1. razredov OŠ Spodnja Idrija. Razstava bo v ZD Idrija na ogled vse do konca poletja.

V Zdravstvenem domu Idrija se želimo ob tej priložnosti zahvaliti vsem sodelujočim partnerjem v projektu, ki so dodali nepogrešljiv del h kakovostni izvedbi letošnje prireditve, kakor tudi KS mesto Idrija in Koncernu Kolektor, ki sta pripomogla pri finančni izvedbi prireditve. Hvala tudi vsem obiskovalcem in obiskovalkam, sodelavci ZD Idrija se bomo v prihodnjih dneh že začeli pripravljati na novo – 13. izvedbo Dneva zdravja, ki bo tretjo soboto v mesecu maju 2019.

Na fotografiji: Ekipa ZD Idrija na Dnevu zdravja

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112