Skupinska slika Dan zdravja 2017

Zdravstveni dom Idrija je tudi letos ob podpori Koncerna Kolektor in Krajevne skupnosti mesto Idrija skupaj s številnimi partnerji pripravil osrednjo promocijsko prireditev Dan zdravja 2017.

Dan zdravja je tokrat potekal v Idriji 

Prireditev, ki je postala že tradicionalna in s katero smo lani obeležili jubilej – 10-letnico, se je letos iz Cerknega, kjer je potekala lani, vrnila v Idrijo. Potekala je v soboto, 20. maja.

Poleg stalnih, sodelujočih partnerjev v projektu – to so OŠ Cerkno, OŠ Spodnja Idrija, OŠ Idrija, Vrtec Idrija, Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija, Koncern Kolektor, Varstveno delovni center Idrija, so se v izvedbo projekta letos aktivno vključili še KS mesto Idrija, Zveza prijateljev mladine Idrija, Društvo slepih in slabovidnih, Lekarna Ljubljana, Društvo podeželskih žena Idrija – Cerkno in Vzajemna, ki je v Idrijo pripeljala pravo “Vzajemkovo deželo”.

Tema letošnje prireditve je KREPIMO SVOJE ZDRAVJE

S podnaslovom “Naučimo se pomagati sebi in drugim“. Z izbrano temo smo želeli poudariti, da je potrebno skrbeti za svoje zdravje na vsakem koraku – od rane mladosti do pozne starosti, k čemur pripomorejo različni dejavniki. Z dejstvom, da se navkljub temu lahko zgodi, da se znajdemo v stiski, pa se lahko naučimo pomagati sebi in drugim ter prepoznati čas, ko je nekomu potrebno ponuditi pomoč in mu pomagati. Zato smo se letos odločili, da z ekipo nujne medicinske pomoči, ki jo vodi zdravnik Tine Pavšič, po osnovnih šolah in na idrijski gimnaziji pripravimo predavanja na temo temeljnih postopkov oživljanja.

Predavanja temeljnih postopkov oživljanja bodo potekala do osrednje prireditve

S predavanji, ki jih je vodil Tine Pavšič s sodelavci, smo začeli 11. maja, na Gimnaziji Jurija Vege v Idriji, nadaljevali 17. maja na Osnovni šoli Spodnja Idrija in Cerkno ter 18. maja zaključili na Osnovni šoli Idrija. Predavanjem so prisluhnili učenci 7., 8. in 9. razredov in dijaki 1. letnika idrijske realke, odzivi slušateljev so bili odlični in kažejo, da bomo v prihodnje poiskali možnost vključitve predavanj v programe šol.

Dan zdravja je bil odlično obiskan

Osrednja prireditev Dan zdravja 2017 je v soboto potekala na pokritem prizorišču pod šotori na Mestnem trgu v Idriji. Tako kot leta doslej so si obiskovalci prireditve lahko brezplačno izmerili krvni sladkor, holesterol, krvni tlak ter o rezultatih konzultirali z našimi zdravniki na licu mesta. Letos so po novem lahko pristopili tudi k analizi telesne mase, nasičenosti kisika v krvi, improvizirane ambulante pa so na Mestnem trgu imele veliko dela, saj je k meritvam pristopilo skorajda 300 ljudi, kar je največ doslej.

Odlično je bilo poskrbljeno za najmlajše, tako delavnice zdravnik, kot tiste, ki jih je pripravila ZPM Idrija in Lekarna Ljubljana z delavnico poslikave obraza, so bile zelo dobro obiskane.

Na dnevu zdravja se je bilo moč ustaviti še na kmečki tržnici lokalnih izdelkov in pridelkov, za katero je poskrbela ICRA, svoje stojnice so imeli tudi Vzajemna, Lekarna Ljubljana, VDC Idrija, Koncern Kolektor, Društvo slepih in slabovidnih, Društvo podeželskih žena Idrija – Cerkno, ZD Idrija, na eni od stojnic pa so testirali tudi merilnike krvnih tlakov.

Zobozdravnice ZD Idrija so poskrbele za predstavitev vseslovenske preventivne akcije »Zobozdravnik lahko vidi bolje – zato lahko reši življenje«, ki meseca maja poteka tudi v ZD Idrija in ZP Cerkno.

Prireditev so s kulturnim programom popestrili učenci OŠ Idrija, Cerkno in Spodnja Idrija ter gimnazijci, ki so odlično vodili povezovalno nit. Na prireditev so s posebnim namenom prikolesarili tudi učenci OŠ Spodnja Idrija, ki so na ta način pozvali k čim prejšnji ureditvi kolesarske in peš poti med Idrijo in Spodnjo Idrijo, Drago Kavčič pa je spregovoril o pomenu fukcionalne telesne vadbe.

Dan pred prireditvijo smo organizirali tudi test hoje na 2 km

V petek, 19. maja, smo na idrijskih Rakah izvajali test hoje na 2 km, testa se je udeležilo 40 ljudi.

Skozi vse poletje pa bo tako kot leta doslej, v prostorih ZD Idrija, na ogled razstava izdelkov, ki so jih na temo zdravja ustvarili najmlajši.

ZD Idrija se ob tej priložnosti zahvaljuje vsem sodelujočim na prireditvi, ki so dodali svoj košček v mozaik še enega uspešnega Dneva zdravja. Kakor tudi Koncernu Kolektor in KS mesto Idrija za nepogrešljiv prispevek pri finančni podpori prireditve.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112