Mobilna enota Dora

Konec lanskega in v začetku letošnjega leta je v Idriji ponovno delovala mobilna enota programa DORA. Mobilna enota je bila stacionirana pred ZD Idrija.

Na slikanje so bile vabljene ženske med 50. in 69. letom starosti

Na slikanje (presejalno mamografijo) so bile vabljene ženske med 50. in 69. letom iz občin Idrija in Cerkno. Z mamografijo, ki edina skladno z visokimi evropskimi smernicami kakovosti zagotavlja zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah v navedeni starostni skupini, lahko odkrijemo raka še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni. Zato strokovni sodelavci programa Dora ženskam v tej starostni skupini priporočajo, da se slikanja udeležijo.

Udeležba v Idriji je bila nad slovenskim povprečjem

V Idriji se je januarja 2018 zaključil drugi krog slikanja v mobilni enoti programa DORA, ki je pred Zdravstvenim domom Idrija delovala dobra dva meseca. Med 7. novembrom 2017 in 19. januarjem 2018 je bilo na presejalno mamografijo povabljenih 1.809 žensk iz občin Idrija in Cerkno. Slikanja se je udeležilo 1.466 žensk, kar pomeni 81-odstotno udeležbo, ki je za skoraj 10 odstotkov večja od slovenskega povprečja. Od vseh slikanih žensk jih je 42 imelo nadaljnjo diagnostično obravnavo na Onkološkem inštitutu Ljubljana, ker so zdravniki radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki. Število odkritih rakov dojk še ni znano, ker so nekatere ženske še v postopku obravnave.

Za primerjavo povejmo, da so na prvi krog slikanja, ki je potekal konec leta 2015, povabili 2.243 žensk, slikanja pa se je tedaj udeležilo 66 odstotkov povabljenih žensk.

DORA v Idriji zopet čez 2 leti

Sodelavci programa DORA so bili nad udeležbo v Idriji v drugem krogu navdušeni, ob tej priložnosti so  pohvalili ozaveščenost žensk in spodbudo naših zdravstvenih delavcev k udeležbi v programu DORA. Vse ženske iz občin Idrija in Cerkno pa vabijo, da se pregleda ponovno udeležijo čez dve leti, ko se bo konec leta 2019 mobilna enota programa DORA vrnila v Idrijo.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112