Mobilna enota Dora 2. v Idriji

Mobilna enota Dora, ki je od 7. novembra lani, stala na parkirišču pred ZD Idrija, se 19. januarja seli na drugo lokacijo v Sloveniji.

Na slikanje so bile vabljene ženske med 50. in 69. letom starosti

Po dveh letih se je v Idrijo novembra lani zopet vrnila mobilna enota Dora, na slikanje (presejalno mamografijo) pa so bile vabljene ženske med 50. in 69. letom iz občin Idrija in Cerkno. Z mamografijo, ki edina skladno z visokimi evropskimi smernicami kakovosti zagotavlja zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah v navedeni starostni skupini, lahko odkrijemo raka še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni, zato so strokovni sodelavci programa Dora ženske v tej starostni skupini vabili in jim priporočali, da se slikanja v čim večjem številu tudi udeležijo.

V prvem krogu odzivnost 66-odstotna, podatki drugega kroga bodo znani v prihodnjih tednih

Gre sicer za preprost in hiter pregled brez napotnice, doplačil ali čakanja.

Prvi krog slikanja v preventivnem državnem programu za zgodnje odkrivanje raka dojk Dora je v Idriji potekal konec leta 2015. Takrat so na slikanje povabili 2.243 žensk iz občin Idrija, Cerkno in Žiri. Slikanja se je tedaj udeležilo 66 odstotkov vabljenih žensk, s presejalno mamografijo pa so rak dojk odkrili pri 14 ženskah.

Podatki iz drugega kroga slikanja, ki je potekal od 07. novembra 2017 do 19. januarja 2018, bodo znani v prihodnjih tednih.

Objavili jih bomo tudi na spletnih straneh ZD Idrija.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112