Zdravstveni dom Idrija je ob podpori Koncerna Kolektor tudi letos pripravil osrednjo promocijsko prireditev Dan zdravja, ki je namenjena promociji zdravja in spodbujanju zdravega življenjskega sloga vseh generacij. Tema letošnje prireditve, ki je potekala v soboto, 14. maja 2016, je bila »Zdravje se začne že zjutraj«.

Prireditev smo želeli pripraviti zunaj, ob Večnamenskem centru Cerkno, pod igrišči Osnovne šole, a smo se zaradi slabega vremena dan pred prireditvijo odločili, da je pripravimo v prostorih OŠ Cerkno, za gostoljubnost pa se ob tej priložnosti zahvaljujemo ravnatelju šole – mag. Milanu Koželju. Dobršen del k soorganizaciji letošnje prireditve pa je dodal tudi vodja Večnamenskega centra Cerkno, Domen Uršič.

Poleg stalnih, sodelujočih partnerjev v projektu – to so OŠ Cerkno, OŠ Spodnja Idrija, OŠ Idrija, Vrtec Idrija, Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija, Koncern Kolektor, Varstveno delovni center Idrija, so se v izvedbo projekta letos aktivno vključili še Vrtec Cerkno, Občina Cerkno, Center šolskih in obšolskih dejavnosti Cerkno, KUD Cerkno, Društvo prijateljev mladine Cerkno, društvo Azimut Cerkno, Društvo slepih in slabovidnih, Lekarna Ljubljana.

V prostorih šole je prvič na tej lokaciji zaživela tržnica lokalnih izdelkov in pridelkov, med ponudniki so bili Kmetija Na Ravan, Kmetija Pri Bašlju, s siri in mlečnimi izdelki, TESING s.p., Polak suhomesnati izdelki, Marija Bevk, prepeličja jajca in Naturalina, izdelki za nego obraza in telesa. Svoje stojnice so imeli tudi Vzajemna, Lekarna Ljubljana, VDC Idrija, Koncern Kolektor, Društvo slepih in slabovidnih, ZD Idrija.

Sodelavci ZD Idrija smo izvajali meritve krvnega sladkorja, holesterola, krvnega tlaka, z interpretacijo rezultatov na licu mesta, za obisk “improviziranih ambulant” se je odločilo kar 120 ljudi.

Kar dvakrat smo organizirali test hoje – jutranjega ob 9h se je udeležilo 10 ljudi, dopoldanskega, po 11. uri, 17.

Bogat je bil tudi kulturni program, v katerem so sodelovali Ježki Vrtca Cerkno, KUD Cerkno, pevski zbor OŠ Idrija, muzikantje, program so povezovali učenci OŠ Cerkno.

Na prizorišču smo v uri pilatesa spoznavali vrline, ki jih ta aktivnost ponuja, delavnico za otroke in odrasle pa je pripravila Ana Bogataj.

Med številnimi novostmi, med katerimi je bila osrednja ta, da smo prireditev letos organizirali v Cerknem, so bile tudi številne dejavnosti in animacije za otroke. Z izborom teme “Zdravje se začne že zjutraj” smo želeli poudariti, da se skrb za zdravje in spodbujanje zdravega življenjskega sloga začne že v otroštvu.

Učenci in učenke OŠ Idrija in Spodnja Idrija, na prireditvi se nam jih je v Cerknem pridružilo okrog 60, so se zabavali na različnih delavnicah, ki so jih zanje pripravili sodelavci OŠ Cerkno in OK Azimut Cerkno. Za najmlajše – otroke vrtca – pa je bilo poskrbljeno z delavnico “Pozdravi svojega pliška”, v kateri sta sodelovala ZD Idrija in Vrtec Cerkno. Na prireditvenem prostoru je bila na razpolago čisto prava zdravniška ekipa, ki se je pliškom posebej posvetila, vzgojiteljice cerkljanskega vrtca pa so za pliške in njihove male lastnike ter mamice in očke pripravile zdravilne igralne in rajalne delavnice. Otroci so lahko ustvarjali tudi na delavnici, ki jo je pripravilo Društvo prijateljev mladine Cerkno, si poslikali svoj obraz z zanimivo animacijsko ekipo, ki jo je na Dan zdravja pripeljala Lekarna Ljubljana, zato na dogodku ni manjkal niti njihov zmajček.

Naj povemo, da smo v sklopu Dneva zdravja s pomočjo Vrtca Cerkno in Idrija pripravili razstavo izdelkov, ki so jih na temo dneva zdravja pripravili najmlajši. Na ogled bo v prostorih ZD Idrija – od vhoda do 2. nadstropja vse do poletja 2016.

Hvala vsem, ki ste sodelovali na letošnji prireditvi Dan zdravja 2016, kakor tudi vsem obiskovalkam in obiskovalcem prireditve. Na svidenje prihodnje leto v Idriji.

O nas so poročali tudi mediji:

http://www.primorske.si/2016/05/17/Zdravje-se-zacne-zjutraj

http://www.primorskival.si/novica.php?oid=7449

In Radio Slovenija, v sobotni informativni oddaji (14.05.2016) danes do 13h.

KategorijaObvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112