Dan sladkorne bolezni 2015

Ob letošnjem svetovnem dnevu sladkorne bolezni (14. november) sta Center za promocijo zdravja in diabetološka ambulanta Zdravstvenega doma Idrija pripravila rezplačne meritve krvnega sladkorja in krvnega tlaka.

Sladkorna bolezen se pojavlja vse pogosteje, na kar nakazuje tudi porast (12,5 %) bolnikov od leta 2010 do 2014, ki zaradi sladkorne bolezni prejemajo zdravila. Zaradi staranja prebivalstva ter neugodnih sprememb v življenjskem slogu obvladovanje sladkorne bolezni zahteva usklajeno delovanje zdravstvenega sistema in socialnega okolja. Sladkorno bolezen tipa 2 lahko preprečimo ali odložimo na kasnejše obdobje, pri čemer je izjemno pomembno zgodnje prepoznavanje in pravočasno zdravljenje. Tako lahko preprečimo kasnejše zaplete v razvoju bolezni. Sladkorna bolezen namreč v razvitem svetu ostaja vodilni vzrok za slepoto, odpoved delovanja ledvic, amputacije spodnjih okončin ter bolezni srca in ožilja.

Ob letošnjem svetovnem dnevu sladkorne bolezni sta Center za promocijo zdravja in diabetološka ambulanta Zdravstvenega doma Idrija organizirala brezplačne meritve sladkorja v krvi in krvnega tlaka.

Meritev se je udeležilo 36 obiskovalcev, od tega 25 žensk in 9 moških, v starosti od 30 do 85 let. Obiskovalci so se o izmerjenih vrednostih lahko posvetovali z zdravnico Ano Ogrič Lapajne, specialistko interne medicine.

Zvišan krvni sladkor je bil izmerjen pri 2 osebah, obema so svetovali vodenje v referenčni ambulanti. Krvni tlak je izmerilo 31 obiskovalcev. Osebam, pri katerih so bile vrednosti krvnega tlaka zvišane, so svetovali izvajanje meritev doma in kontrolo pri medicinski sestri v referenčni ambulanti njihovega izbranega osebnega zdravnika.

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112