Ob letošnjem svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo 14. novembra, sta Center za krepitev zdravja in Diabetološka ambulanta Zdravstvenega doma Idrija pripravila brezplačne meritve krvnega sladkorja in krvnega tlaka. Meritve so potekale v prostorih ZD Idrija.

“Sladkorna bolezen na očeh”

Letošnji slogan svetovnega dneva sladkorne bolezni je “Sladkorna bolezen na očeh”, s tem želimo vsi skupaj poudariti pomembnost preventivnih aktivnosti za preprečevanje diabetične retinopatije, ki je eden od možnih zapletov sladkorne bolezni in vodi v slepoto.

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni so v ZD Idrija potekale brezplačne meritve

Center za krepitev zdravja in Diabetološka ambulanta ZD Idrija sta ob dnevu sladkorne bolezni pripravila brezplačne meritve:

  • krvnega sladkorja,
  • krvnega tlaka;

Meritve so potekale, v ponedeljek, 14. novembra 2016, v prostorih referenčne ambulante, v avli Zdravstvenega doma Idrija. Obiskovalci so se o izmerjenih vrednostih posvetovali z zdravnico, specialistko interne medicine, Ano Ogrič Lapajne. Krvni sladkor in krvni tlak je izmerilo 48 oseb, od tega 31 žensk in 17 moških. Večina udeležencev meritev ni bilo naključnih, na meritve so prišli z namenom, preveriti vrednosti krvnega sladkorja in krvnega tlaka.

Sladkorna bolezen je vse pogostejša oblika bolezni

Sladkorna bolezen se pojavlja vse pogosteje, na kar nakazuje tudi porast bolnikov, ki zaradi sladkorne bolezni jemljejo zdravila. Zaradi staranja prebivalstva ter neugodnih sprememb v življenjskem slogu obvladovanje sladkorne bolezni zahteva usklajeno delovanje zdravstvenega sistema in socialnega okolja. Sladkorno bolezen tipa 2 lahko preprečimo ali odložimo na kasnejše obdobje, pri čemer je izjemno pomembno zgodnje prepoznavanje in pravočasno zdravljenje. Tako lahko preprečimo kasnejše zaplete v razvoju bolezni.

Sladkorna bolezen v razvitem svetu ostaja vzrok za slepoto

Sladkorna bolezen namreč v razvitem svetu ostaja vodilni vzrok za slepoto, odpoved delovanja ledvic, amputacije spodnjih okončin ter bolezni srca in ožilja. V Sloveniji ima, podobno kot v drugih evropskih državah, okoli 90 odstotkov bolnikov sladkorno bolezen tipa 2, precej redkejše pa so druge oblike sladkorne bolezni.

Zato je pomembno, da se iz preventivnih razlogov, odločimo za brezplačne meritve, te smo tudi tokrat organizirali v prostorih ZD Idrija, z obiskom pa smo bili zelo zadovoljni.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112