V Zdravstvenem domu Idrija smo v sklopu projekta “Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih”, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija, ustanovili Center za krepitev zdravja (CKZ), kot samostojno enoto, ki krepi javnozdravstveno vlogo ZD in dejavnost v lokalnem okolju.

Vloga CKZ je pomembna

Dejstvo je, da so na posameznih območjih v Sloveniji prebivalci deležni različnih obravnav v preventivnem zdravstvenem varstvu oziroma različnih storitev s tega področja. Eden od glavnih ciljev ustanovitve CKZ je zmanjševanje neenakosti v zdravju. Z uporabo aktivnega pristopa in prisotnostjo v lokalni skupnosti želimo približati zdravstvene storitve prav ranljivim skupinam ljudi.  Med njih spadajo vsi, ki so jim informacije in zdravstvene storitve težje dostopne. Z namenom doseganja zastavljenih ciljev se bomo povezovali tudi s krajevnimi skupnostmi, lokalnimi društvi, zavodi, organizacijami in podjetji.

CKZ v ZD Idrija od marca

Nov formiran CKZ z delovanjem pričel marca letos, in sicer kot samostojna enota v okviru ZD Idrija. V okviru programa za krepitev zdravja izvajamo različne zdravstveno-vzgojne delavnice v večjem obsegu ter z razširjenimi vsebinami, kot so po zdravstvenih domovih potekale doslej. Ena največjih prednosti CKZ je interdisciplinarni tim, ki ga sestavljajo diplomirane medicinske sestre, kineziolog, fizioterapevt, dietetik in psiholog, okrepljeno pa je tudi delovanje patronažne službe.

V sodobnem času je hiter tempo življenja neizogiben. Velikokrat nam vsakodnevne obveznosti preprečujejo, da bi si vzeli čas zase in naredili nekaj za svoje dobro počutje. Kopičenje stresa, neustrezna prehrana ter nezadostna telesna dejavnost pa vplivajo na razvoj srčno-žilnih obolenj, sladkorne bolezni tipa 2, rakavih obolenj in duševnih motenj. Ljudje se sicer vse bolj zavedamo pomembnosti zdravega načina življenja, vendar ne vemo, kako bi pričeli z uvajanjem potrebnih sprememb. V našem centru vam nudimo znanja, veščine in podporo, ki vam bodo v pomoč pri spreminjanju vaših nezdravih življenjskih navad.

V okviru CKZ izvajamo različne dejavnosti

Izvajamo delavnice in individualna svetovanja, ki so namenjene odraslim od 19. leta dalje. Teme delavnic obsegajo vse od zdravega življenjskega sloga, zdrave prehrane, izvajanja telesne dejavnosti ter zdravega hujšanja, pa do zvišanega krvnega tlaka, krvnega sladkorja in maščob v krvi ter sladkorne bolezni tipa 2. Nudimo vam tudi test telesne pripravljenosti in svetovanje za opuščanje kajenja ter tveganega in škodljivega pitja alkohola. S področja duševnega zdravja so vam na voljo delavnice na temo tehnik sproščanja, prepoznavanja in obvladovanja stresa ter podpore pri spoprijemanju s tesnobo in depresijo. Vse delavnice so za udeležence brezplačne.

Za dodatne informacije o vključitvi v posamezne delavnice smo vam na voljo osebno, v prostorih CKZ v ZD Idrija, po telefonu ali ckz@zd-idrija.si. Informacije pa lahko pridobite tudi pri vašem izbranem osebnem zdravniku oz. diplomirani medicinski sestri v ambulanti družinske medicine. Termine pričetka izvajanja posameznih delavnic lahko spremljate na spletni strani ZD Idrija ter na Facebook strani ZD Idrija.

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112