1.december je svetovni dan boja proti aidsu. Letošnje geslo izpostavlja preventivo, kot najpomembnejšo aktivnost, ki jo je potrebno ponovno okrepiti.

Do leta 2030 zajezitev pandemije HIV

Letošnje geslo, s katerim obeležujemo Svetovni dan aidsa, izpostavlja preventivo kot najpomembnejšo aktivnost, ki jo je potrebno ponovno okrepiti, če želi svet do konca leta 2030 zajeziti pandemijo HIV-a. Kampanja poziva ljudi po svetu naj izrazijo svoje mnenje o tem, katere aktivnosti so potrebne za uspešno preprečevanje in obvladovanje HIV-a. Rezultati spremljanja spolno prenosljivih okužb Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je v Sloveniji vse več ljudi, ki živijo z okužbo z virosom HIV.

Do sredine novembra prijaveljnih več deset novih diagnoz

Do 22. novembra letos je bilo prijavljenih že 56 novih diagnoz, največ kadar koli doslej, od tega je bilo 46 diagnoz postavljenih moškim, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).  Še vedno pa so številne diagnoze prepoznane prepozno. Če menite, da ste bili morda izpostavljeni tveganju okužbe s hivom, prosite svojega zdravnika za testiranje.

V Sloveniji je skupno okoli 900 oseb, ki imajo diagnozo HIV, nekaj jih je že umrlo, nekaj se jih je odselilo, nekaj tudi priselilo. Predvidevajo, da je v Sloveniji v resnici vsaj še ena tretjina ali več oseb, ki živijo s hivom, a niso prepoznani, še pojasnjujejo na NIJZ, kjer dodajajo, da mladi pri prvih spolnih odnosih uporabljajo kondom v približno 75 odstotkih. Z leti, s spolno aktivnostjo, ta odstotek precej pade na račun drugih zaščitnih metod.

“Hands up for prevention”; Testirajte se!

Geslo letošnjega svetovnega dneva boja proti aidsu je “Hands up for prevention”, namen je predvsem širjenju preventivnih sporočil po socialnih omrežjih.

Cilj zdravstvene stroke so “številke 90-90-90” – da bi poznali 90 odstotkov vseh okuženih, da bi jih 90 odstotkov zdravili in da bi jih 90 odstotkov zdravili tako učinkovito, da bi bil virus nezaznaven v krvi. Ocenjujejo, da vsaj tretjino okuženih ne poznamo. Ta skupina neprepoznanih je gonilna sila epidemije. Ko osebe zdravimo, za več kot 90 odstotkov zmanjšamo prenos okužbe. Testirajte se!

KategorijaSplošna obvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112